• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od taksija do policijskih marica, 38 odsto vozila u SAD su bila električna: Godina je bila 1917.

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji naslovi o električnim vozilima mogu biti istrgnuti iz novina od pre 107 godina

  • 0
Moris elektricno vozilo ev, Robo-taksi iz Kine Foto: Wikipedia, Tanjug/AP

Iznenadno povećanje razvoja u oblasti električnih vozila (ili "EV") – od uvođenja novih modela, do novih otkrića u tehnologiji baterija, do uglađenih novih EV punjača – čini da je ono što izgleda kao futuristička tehnologija, odjednom na dohvat ruke svakodnevnim vozačima. Međutim, interesantno je da su današnji naslovi o električnim vozilima mogli biti istrgnuti iz novina iz 1917. godine.

Teško je poverovati, ali 38 odsto vozila u SAD je te godine bilo električno, 40 odsto je bilo na parni pogon, a samo 22 odsto koristilo je benzin. Postojala je čak i flota električnih taksija u Njujorku.

Moris elektricno vozilo ev Foto: Wikipedia

Ali između ograničenog spektra električnih vozila i nedostatka infrastrukture koja bi podržavala punjenje, tržište je vapilo za novim i jeftinijim pokretačem automobila a to je došlo u obliku motora na benzin sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kris Hanter, kustos kolekcija i izložbi u muzeju Šenektadi i planetarijumu Suits-Bueche, kaže da je GE pravio svoje punjače za električna vozila od 1904. do 1920-ih,  i da su se koristili i u javnim i privatnim garažama. Tokom 1920-ih, GE je zamenio velike punjače manjim Tungar punjačima, objašnjava Kris, koji su imali ispravljačku cev punjenu argonom sa volframovim vlaknom.

- Sve veća upotreba električnog automobila, sa njegovim brojnim prednostima kao što su jednostavnost, lakoća rada i bešumnost, rezultirala je potražnjom za nekim sredstvima za praktično punjenje baterija - Iako taj citat zvuči kao deo predloga za GE-ov novi WattStation EV punjač, u stvari, preuzet je direktno iz GE-ovog biltena br. 4772, objavljenog pre 114 godina, u septembru 1910. godine, piše Reliable Plant.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgeldaju prva električna vozila Pošte Srbije od danas u upotrebi u Novom Sadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>