Nova iPhone funkcija je već uhvatila Facebook kako na kvarno skuplja podatke o vama

Nova verzija operativnog sistema donosi brojne bezbednosne funkcije koje će vam otkriti da li vas neka aplikacija prati

  • 0

Svi koji su skinuli ranu verziju Appleovog narednog softverskog apdejta za iPhone (iOS13) počeli su da dobijaju notifikaciju na svom uređaju - "Facebook bi želeo da koristi vaš Bluetooth".

Appleova nova verzija operativnog sistema dolazi sa mnoštvom bezbednosnih funkcija koje ljudima daju više kontrole nad onim što se deli sa aplikacijama.

Tehnološki giganti kao što su Google i Facebook sakupljaju podatke o svojim korisnicima kako bi mogli da ih bolje targetiraju reklamama.

A svi koji su skinli novi iOS, primetili su kako je apdejt već uhvatio Facebook i YouTube kako koriste metode sakupljanja podatka koje verovatno koriste već neko vreme.

iPhone 11 Foto: Profimedia

A jedan od tih metoda jeste povezivanje sa Bluetoothom telefona kako bi aplikacije mogle da prate fizičku lokaciju korisnika i njihovu udaljenost ili blizinu drugim telefonima.

Facebook koristi ove podatke kako bi mogao da donosi pretpostavke o vezama između ljudi.

Primera radi, Facebook može da primeti da ste proveli nekoliko sati pored nekoga u stanu kako bi zaključio da je u pitanju neka vrsta intimnije veze od provođenja nekoliko sati pored nekoga u poslovnoj zgradi.

Društvena mreža ove podatke može da koristi i za svoj servis za upoznavanje koji je nedavno lansirala.

Vlasnici iPhone telefona mogu da isključe ove servise koji otkrivaju lokaciju, ali Facebook i tada može da ih prati uz pomoć stvari kao što je check-in ili podataka u vezi sa internet konekcijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA