≫ 

Upis u srednje škole 2019: Zbog velikog interesovanja, ITHS otvara novo IT odeljenje

Nakon prvog upisnog kruga, u četvorogodišnjim obrazovnim institucijama ostalo je 6.256 slobodnih mesta, rečeno je u Ministarstvu prosvete

  • 0
ITHS Foto: Promo

Po jednoj od prve tri želje upisano je 86,65 odsto učenika, a 1.471 đak ostao je neraspoređen. Najtraženiji smerovi su medicinska sestra, zubni i farmaceutski tehničar, računarski smerovi i društveno-jezički smerovi gimnazije. IT smerovi su najpopularniji, ali interesovanje varira i u zavisnosti od škole i kvaliteta programa.

U većini srednjih škola u Srbiji ove godine prag za upis niži je za nekoliko poena nego što je bio do sada, a dosta praznih mesta ima čak i na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Neke škole zbog malog broja đaka neće moći da formiraju odeljenja.

Statistika je pokazala da su rezultati na nivou državnih škola znatno lošiji nego prethodnih godina, dok je u Srednjoj školi za IT – ITHS situacija potpuno drugačija.

Rekordan broj prijavljenih malih maturanata

Ove godine vlada veliko interesovanje za upis u Srednju školu za IT u Beogradu. Roditelji su prepoznali kvalitet programa i sa kakvim znanjem učenici odlaze nakon četvorogodišnjeg školovanja. Naravno, ne pričamo samo o teorijskim znanjima, koja su zastupljena u većini drugih škola, već o praktičnim znanjima i konkretnom osposobljavanju za rad u najtraženijoj IT oblasti. Deci se pruža mogućnost da naučeno znanje primene u praksi i realizuju svoje ideje.

Ovakvi temelji su veoma važni kako bi vaše dete bilo spremno za dalje usavršavanje, ali i buduću uspešnu IT karijeru.

V. d. direktorka Aleksandra Prokopijević istakla je: „Zaista, ove godine vlada veliko interesovanje, usled čega smo primorani da otvorimo novo IT odeljenje. Veoma sam ponosna na uspehe naših učenika, ali i na profesore koji iz godine u godinu opravdavaju poverenje koje su nam roditelji poklonili kada su prepoznali kvalitet školovanja u ITHS-u. Ipak, uspesi najbolje govore o tome. Zaista izrastaju u sjajne mlade ljude i vrhunske IT profesionalce, a to je glavni cilj svake obrazovne ustanove.”

Primena stečenih znanja kao osnov za kvalitetno obrazovanje

ITHS Foto: Promo

Dugo se već polemiše da je glavni problem obrazovnog sistema nedostatak prakse u nastavi i usmeravanja ka sticanju konkretnih, upotrebljivih znanja. Deca završavaju škole, pa tek nakon toga počinju da stiču veštine za rad.

Zbog toga ne iznenađuje interesovanje za Srednju škole za informacione tehnologije – ITHS, koja šalje drugačiju sliku o srednjoškolskom obrazovanju.

Naime, učenicima se pruža mogućnost da u okviru ITHS Projektnog centra rade na pravim projektima, koji im pomažu da lakše i praktičnije uče, ali i ih i konstantno motiviše na inovativne projekte.

Samo tokom protekle školske godine učenici su napravili brojne projekte poput drona koji meri kvalitet vazduha posebnim senzorima na kojima su ispisani kodovi, a podatke čuva na SD kartici, i projekat „Zuki”, koji podrazumeva kreiranje pametnih solarnih panela koji su 30% bolji i daju 35% više energije, jer su u njih ugrađeni automatizovani sistemi koji im omogućavaju da prate kako se sunce kreće i tako se dobija više solarne energije.

Srednja škola po meri novih generacija

Misija škole je da obrazuje učenike za IT poslove budućnosti, ali da im istovremeno pruža i sve uslove za najkvalitetnije opšte obrazovanje. Kako bi to bilo ostvarivo, u ITHS-u prednjači moderna, efikasna i, pre svega, interaktivna nastava, koja podrazumeva tablet računare umesto svezaka, interaktivne školske table, aplikacije i igrice u nastavi, ali i vrlo aktivne vannastavne aktivnosti, pa budući IT lideri imaju tokom školovanja razne kreativne sekcije, glumačke aktivnosti, školski bend, brojne humanitarne aktivnosti, po kojima su već postali poznati itd.

ITHS Foto: Promo

ITHS se nalazi u Tehnološkom centru kompanije Comtrade, najvećem IT tehnološkom centru u regionu.

Na samo pedesetak metara od školskih učionica nalaze se vrhunski inženjeri Comtradea, koji svakodnevno primenjuju baš ona znanja koja se prenose na časovima i stvaraju softverske i hardverske proizvode koji se koriste širom sveta.

Učenici tako imaju priliku da iz prve ruke svedoče o primenjivosti svega što nauče i da svoja znanja lako isprobaju i u praksi. Saznajte više o upisu u novo odeljenje za buduće programere, dizajnere i IT administratore.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA