≫ 

Kako će IRS putem FATCA sporazuma uticati na tržište kripto valuta?

Da li će kripto valute odoleti ili se prilagoditi novoj regulativi?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, Coindesk

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva promene koje će se odigrati na tržištu kripto valuta.

Jedna od osnovnih karakteristika kripto valuta je njihova osobina samoregulacije, a odmah nakon toga se nalazi načelo anonimnosti učesnika u transakciji. Počevši od bitkoina, kao kripto valute koja je utrla put svim ostalim kripto valutama, digitalne valute koje su kasnije nastale zadovoljavale su pomenuta načela. Svakako, pouzdanost funkcionisanja i neporecivost transakcija, korišćenjem blokčejn tehnologije, potvrdile su kripto valute kao koncept.

Najava izdavanja digitalne valute Libra, od strane kompanije Facebook, izazvalo je mnoga kontroverzna reagovanja, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Pošto će Libru emitovati Facebook, pri čemu će Libra funkcionisati po zadatim pravilima, postavilo se pitanje da li se uopšte radi o kripto valuti?

Bitcoin Bitkoin, kripto valuta koja je utrla put svim ostalim kripto valutama Foto: pixabay.com

IRS (Internal Revenue Service), odnosno poreska služba SAD, uočila je pojavu da neki državljani SAD ne plaćaju porez u matičnoj državi, već osnivaju kompanije u drugim državama gde su poreske stope povoljnije. Kako bi se sprečila pojava da državljani SAD plaćaju poreze u drugim državama, IRS je ustanovio pravila po kojima državljani SAD moraju da plaćaju porez u matičnoj državi - FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). FATCA je sporazum koji se potpisuje između SAD i neke druge države pri čemu je i Srbija, odnedavno, potpisnik ovog sporazuma. Ukratko, svi državljani SAD moraju da plaćaju porez u SAD, ma gde u svetu ostvarili svoju zaradu.

Kako je upotreba kripto valuta rasla, IRS je uočio da se sve veći deo transakcija kripto valutama odvija van njihove kontrole. Kako bi se obezbedila naplata poreza i za transakcije izvršene kripto valutama IRS je poslala obaveštenje svojim obveznicima u kome ih poziva da plate poreske obaveze i na transakcije izvršene u kripto valutama. IRS navodi da su imena ovih poreskih obveznika koja trguju kripto valutama prikupljena ulaganjem dodatnih napora u skladu sa IRS pravilima. IRS upozorava poreske obveznike da treba da shvate ova pisma veoma ozbiljno tako što će revidirati svoje poreske prijave i skreće im pažnju na odgovarajuće poreze, kamate i kazne. Brojne organizacije i predstavnici korporacija pozvali su IRS u proteklih nekoliko godina da ažuriraju svoje smernice nakon odluke o tretiranju kripto valuta kao oblika nematerijalne imovine za poreske svrhe.

Bitcoin vs. USD u periodu od 22. jula do 29. jula 2019. godine Bitcoin vs. USD u periodu od 22. jula do 29. jula 2019. godine Printskrin: Coindesk

Kao moguće načine prikupljanja podataka o trgovini kripto valutama navodi se podrška kompanija kao što su: Apple, Google i Microsoft u potrazi za kripto valutnim fondovima poreskih obveznika, koje IRS nije evidentirao. Na internetu su se nedavno pojavili slajdovi koji služe za obuku IRS službenika za pronalaženje digitalnih kripto novčanika kako bi se identifikovali korisnici kripto valuta i kako bi se izvršilo njihovo poresko evidentiranje. IRS je potvrdio za CoinDesk web platformu da su slajdovi autentični, i da se zaista vrši obuka zaposlenih za otkrivanje korisnika kripto valuta. Dobar deo aktivnosti IRS-a se bazira na inteligentnom pretraživanju socijalnih medija pri čemu se veštačka inteligencija - AI (artificial intelligence), koristi za mašinsko učenje i automatsko donošenje zaključaka o poreskim obveznicima SAD koji koriste kripto valute.

Treba imati u vidu da kripto valute koriste i pojedinci koji nisu državljani SAD i koji nisu poreski obveznici IRS-a. Ipak, državljani SAD, još uvek ekonomski najmoćnije zemlja sveta, u velikoj meri učestvuju u transakcijama korišćenjem kripto valuta. Kako će se najnovije odluke IRS-a odraziti na kripto valute, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA