≫ 

Da li je IOTA kriptovaluta budućnosti?

Kako će standardizacija uticati na dalji uspon IOTA?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Pixabay, Irena Herak

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako bi budućnost Internet of Thingsa mogla da ima.

Povezivanje kućnih uređaja na internet je budućnost koja se događa pred našim očima. TV aparati su već standardno povezani na svetsku mrežu a njima se pridružuju: klima uređaji, prskalice za baštu, video nadzor i mnogi drugi uređaji.

Uređaji povezani na internet se nazivaju IoT (Internet of Things).

Pošto postoji težnja da se sve moguće naprave povežu na internet kako bi se njima daljinski upravljalo, koristi se i naziv IoE (Internet of Everything)! Da bi se povezao na internet, svaki od uređaja mora da poseduje mikroprocesor, memoriju i komunikacioni kanal.

Cloud, internet, tehnologija Foto: Pixabay.com

Istini za volju, procesorska snaga i memorija kontrolera koji upravljaju uređajima su veoma skromni, ali za tu namenu više nije ni potrebno. Iako se radi o malim memorijskim kapacitetima, treba imati na umu jednu veoma važnu činjenicu a to je da je IoT uređaja veoma mnogo.

Kada bi se sabrali svi procesorski kapaciteti IoT uređaja u čitavom svetu, IBM-ov super kompjuter Summit (OLCF-4) bi delovao kao dečija igračka.

Upravo tu osobinu koristi IOTA, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Rad IOTA kriptovalute se zasniva upravo na korišćenju kapaciteta IoT uređaja, odakle i potiče naziv kriptovalute.

Foto: Coindesk

Razlike između IOTA i drugih kriptovaluta su značajne, a osnovna je to što IOTA zasniva svoj rad na Tangle umesto na blokčejn tehnologiji, za razliku od većine ostalih kriptovaluta. Do IOTA kriptovalute se ne dolazi rudarenjem, već jednostavnom kupovinom.

Korišćenjem napredne Tangle tehnologije omogućava se bezbedan protok podataka prilikom IOTA transakcija bez potrebe za bilo kakvim naknadama pri čemu se transakcije odvijaju daleko brže nego kod bitcoina.

Pored navedenih prednosti a prema najavi izvršnog direktora Object Managament Group (OMG), IOTA se nalazi u procesu standardizacije koji će biti završen pre kraja 2019. godine. OMG je konzorcijum za standarde računarske industrije koji se bavi poslovnim integracionim standardima za postojeće i nove tehnologije.

Internet of things, Internet, IoT Foto: Pixabay.com

Na samoj IOTA tehnologiji su nedavno izvršena unapređenja koja su ispravila uočene nedostatke u funkcionisanju tehnologije i unapredila efikasnosti bezbednost kriptovalute.

Standardizacija IOTA će biti izvršena u okviru međunarodne organizacije za standardizaciju ISO (International Organization for Standardization), čije odredbe poštuju gotovo sve zemlje sveta. Na taj način će biti omogućeno da se IOTA koristi u čitavom svetu na identičan način, čime se dodatno garantuje njena pouzdanost.

Kako se broj IoT uređaja u svetu povećava, tako će rasti i kapaciteti koji podržavaju IOTA. Ako imamo na umu da broj IoT (IoE) uređaja raste eksponencijalno, mogu se ostvariti predviđanja stručnjaka da će IOTA preuzeti primat među kriptovalutama. Trenutno je vrednost IOTA na tržištu potcenjena ali je potrebno stvari gledati dalekosežnije. Ukoliko se ostvare predviđanja svako ko trenutno investira u IOTA, na pravom je putu do uspeha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA