≫ 

Kako primena kripto valuta utiče na razvoj Afrike?

Da li se afrička iskustva mogu primeniti i na ostale regione u svetu?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Afrika

Foto: Irena Herak, Pixabay, Shutterstock, Pixabay

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako digitalne valute utiču na afrički kontinent.

Kada se govori o razvoju finansijskih usluga obično se razmatra stanje u razvijenom delu sveta dok se nerazvijeni deo sveta, kao što je veliki deo afričkog kontinenta ne uzima u obzir. Na žalost, još uvek veliki deo svetskog stanovništva živi u lošim ekonomskim prilikama te su za njih pristup finansijskom tržištu često nedostižan cilj. Situaciju dodatno otežava i nedostatak finansijske infrastrukture odnosno banaka sa lokalnim predstavništvima i ekspoziturama.

Zbog finansijske nerazvijenosti mnoge zemlje Afrike nisu u mogućnosti da izgrade mrežu banaka i svom stanovništvu omoguće pristup finansijskim uslugama. Takav proces bi trajao previše dugo i košta previše novca.

Iz pomenutih razloga, Afrika je prinuđena da u potpunosti preskoči ovu fazu razvoja finansijskog tržišta.

Uprkos nerazvijenosti, pojava dostupnih mobilnih telefona i razvoj lokalnih mobilnih provajdera omogućio je međusobnu povezanost  stanovništva kao i dostupnost instrumentima plaćanja putem mobilnih aplikacija. Na taj način je omogućen pristup internet sadržajima što omogućava veću informisanost stanovništva i podizanje svesti o značaju pristupa finansijskom tržištu.

Bitkoin

Foto: Pixabay

Za trgovinu kripto valutama, ali i drugim kao i lokalnim valutama prevashodno se koriste mobilne aplikacije koje su posebno prilagođene lokalnom tržištu. Korišćenje mobilnih aplikacija je sasvim očekivano imajući u vidu nerazvijenost lokalne finansijske infrastrukture. Kao karakteristična zemlja može se posmatrati Nigerija u kojoj živi gotovo četvrtina afričkog stanovništva.

Pored mobilnog plaćanja korišćenjem lokalnih valuta ili valuta kao što su američki Dolar ili Evro sve više Afrikanaca otkriva kripto valute. Kao jedna od ilustracija prodora kripto valuta na afrički kontinent je činjenica da su među kripto valute jedan od termina koji se najčešće pretražuju. Takođe, uspon afričkih kripto kompanija govori u prilog sve veće prisutnosti kripto valuta u Africi.

Prihvatanje kripto valuta u afričkoj ekonomiji je sve prisutnije a posebno u Nigeriji i Južnoafričkoj republici. Među kripto valutama koje su naviše koriste su: Bitcoin, Bitcoin Cash i Ethereum.

Broj korisnika kripto valuta se približava brojci od tri miliona korisnika u preko 40 afričkih zemalja, što predstavlja značajan uspeh imajući u vidu nizak opšti stepen nerazvijenosti. Uprkos nerazvijenosti, neka predviđanja idu u pravcu prognoziranja najbržeg rasta upotrebe kripto valuta upravo u Africi. Iako na prvi pogled zvuči kao paradoks, sled događaja je potpuno logičan.

Kada sporazum o slobodnoj trgovini na afričkom kontinentu - African Continental Free Trade Agreement (AfCFTA), stupi na snagu, upotreba kripto valuta bi mogla biti od velikog značaja za smanjenje troškova trgovine unutar afričkog kontinenta. Iskustvo Afrike sa kripto valutama bi moglo biti korisno i za druga nerazvijena područja ali isto tako i za razvijena finansijska tržišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA