≫ 

Da li je odluka o oporezivanju kriptovaluta zapravo njihovo priznavanje?

Kako će reagovati poreske uprave drugih zemalja?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic

Foto ilustracija: Telegraf/Pixabay

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva da li je odluka IRS o oporezivanju kriptovaluta zapravo njihovo priznavanje?

Prihvatanje korišćenja kriptovaluta, iako u početku neizvesno i simbolično, dostiglo je razmere kakve niko nije očekivao.

Nakon bitcoina, pojavilo se mnoštvo kriptovaluta i prema nekim procenama trenutno je u upotrebi oko 2.500 različitih virtuelnih valuta koje su pojedinačno manje ili više uspešne.

Podaci o broju korisnika koji poseduju i koriste kriptovalute se rapidno uvećava. Nije moguće precizno utvrditi broj korisnika, pre svega zbog njihove anonimnosti, ali neke procene govore da oko 20% svetskog stanovništva upotrebljava kriptovalute.

Iako je vrednost virtuelnih valuta promenljiva, neki pokazatelji govore da je njihova ukupna vrednost oko 800 milijardi USD. Iz pomenutog je više nego očigledno da kriptovalute doživljavaju svoju ekspanziju uprkos svim slabostima i da postepeno osvajaju finansijsko tržište.

Bitcoin, Bitkoin

Foto: Pixabay.com

Finansijski sistem najmoćnije ekonomije sveta, SAD, dugo nije prihvatao bitcoin, naprotiv, činio je sve da spreči njegovo funkcionisanje. U prošloj kolumni smo pominjali preispitivanje poreskih vlasti Ohaja u smislu prihvatanja bitcoina kao valute za plaćanje poreskih obaveza. Nedavno je američka poreska administracija, IRS (Internal Revenue Service) u svojim obrascima za prijavu poreza uvrstila i stavku kriptovaluta.

To zapravo znači da su poreski obveznici SAD dužni da prijave i kriptovalute koje poseduju, odnosno prihod koji su ostvarili u kriptovaluti kako bi na taj prihod plaćali porez, već prema stopama koje odredi IRS, odnosno Ministarstvo finansija SAD. Sama činjenica da IRS razmatra prihode u virtuelnim valutama govori u prilog tome da virtuelne valute dobijaju sve značajniju ulogu i da ih više nije moguće ignorisati.

Foto: Coindesk

Ukoliko je to slučaj u ekonomski najmoćnijoj zemlji, gotovo je sigurno da će i finansijski sistemi drugih država prihvatiti iste principe.

Poreska uprava SAD uzima u obzir i kreiranje novih kriptovaluta metodom „hard fork“ o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Tačnije, interes IRS-a se svodi na pitanje da li je ostvarena dodata vrednost, odnosno prihod ovim putem? Ukoliko je ostvaren prihod, taj prihod mora biti oporezovan.

Bitcoin

Foto: pixabay.com

Ukoliko „hard fork“ nije uspeo i ukoliko prihod nije ostvaren, porez se neće naplaćivati. Tada se neuspešno formiranje nove kriptovalute posmatra kao neuspešna investicija i ne podleže poreskoj obavezi.

Kako bi se pojasnilo koje radnje sa virtuelnim valutama se oporezuju a koje ne, IRS je izdao posebno uputstvo koje bi trebalo da razreši ove dileme. Ipak, još uvek postoji dosta nejasnoća i potrebne su dodatne aktivnosti na utvrđivanju poreske politike pre svega u samom IRS-a.

Da li će i kakva biti sudbina različitih kriptovaluta, teško je reći. Ono što je izvesno je da će opstati u nekom od oblika i da je taj proces nepovratan. Na osnovu dosadašnjih pokazatelja možemo očekivati dalju ekspanziju virtuelnih valuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA