≫ 

Otkrivamo sve o novom posebnom telu koje će moći da blokira svaku odluku Marka Zakerberga

Da li se u Facebooku stvari zaista menjaju?

  • 0

Facebook je otkrio završenu povelju za svoj bord koji će nadzirati sadržaj, i evidentno je da društvena mreža želi da njegovim članovima da barem neku smislenu nezavisnost.

Nova pravila će korisnicima dozvoliti da se žale u vezi sa odlukama koje se tiču sadržaja direktno bordu, umesto da koriste Facebookove uobičajene kanale, a svaka odluka koja u tom slučaju bude donešena biće važeća, bez obzira na to ko se u Facebooku ne slaže sa njom.

Povelja takođe otkriva kako Facebook planira da učini bord nezavisnim kroz celokupan proces, i kako će birati i raditi na sluačajevima.

Članovi bora će se birati od kvalifikovanih i odobrenih kandidata, van uobičajenih kanala, uključujući tu i poseban portal koji će svima dozvoliti da predlažu kandidate.

Postojaće i poseban "srednji" trast koji će nadgledati plaćanja i druge svakodnevne operacije.

Očekuje se da će bord imati barem 11 članova (iako Facebook želi 40) i svaki od njih će služiti maksimum tri mandata, od kojih će svaki trajati 3 godine.

Facebook, Fejsbuk, logo Foto: Tanjug/AP

Kriterijumi za njihov odabir neće uključivati samo relevantno iskustvo, već i nepristrasnost i otvorenost.

Facebook želi ljude koji dolaze iz različitih kulturnih, političkih i religioznih sredina.

Poseban komitet će birati slučajeve na kojima će bord raditi, a barem jedan član će morati da bude iz regiona odakle žalba potiče.

Facebook će tu biti samo da pruži informacije kada je to potrebno.

Bord neće čuti svoj prvi slučaj do prve polovine 2020. godine, iako bi o samim članovima trebalo nešto više da znamo pre kraja 2019. godine.

Ako sve bude išlo po planu, bord bi trebalo da pomogne Facebooku da reši sporove oko kontroverznih odluka na znatno edukovaniji i objektivniji način.

Sa druge strane. bord bi u teoriji mogao da pomogne i rukovodstvu Facebooka da opere svoje ruke u slučaju da neka odluka bude krajnje nepopularna ili dovede do regulatornih problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA