≫ 

SAD polako popuštaju, Huawei dobija produženje licence za korišćenje američkog softvera i hardvera

Dobre vesti za kinesku kompaniju, ali i Google

  • 1

Nekoliko dana nakon što je Huawei stavljen na listu entiteta sa kojima kompanije u SAD ne smeju da posluju, administracija predsednika SAD, Donalda Trampa, kompaniji je dala poštedu u trajanju od 90 dana.

Huawei je u ovom periodu mogao da od kompanija u SAD dobija delove i softver potreban za funkcionisanje postojeće mrežne opreme, i još važnije telefona.

A ovaj period od 90 dana je pred istekom.

Zbog toga, SAD će produžiti "licencu" za još 90 dana.

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni, Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što je kompanija razvila sopstveni operativni sistem koji bi trebalo da u najgorem slučaju zameni Android, saradnja sa Googleom se nastavlja, a vlasnici postojećih modela mogu da očekuju nadogradnju na najnoviju verziju Androida sa oznakom Q, kao i sve ostale bezbednosne i softverske apdejte.

Ovo su zapravo odlične vesti za Google, jer američka kompanija ostvaruje veliki profit zahvaljujući koneskoj kompaniji koja je samo tokom prve polovine ove godine isporučila preko 118 miliona uređaja.

Novo produženje licence, pa čak i njeno ukidanje neće uticati na sve koji sada koriste Huawei telefone jer su oni registrovani u Googleovom Android sistemu i ti uređaji će nastaviti da funkcionišu i primaju apdejte kao i svi ostali telefoni drugih proizvođača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA