≫ 

Prži sve pred sobom: U Amazonu otkivena električna jegulja (VIDEO)

Nove vrste su otkrivene istraživanjem DNK, a za naučnike ovo otkriće predstavlja još jedan dokaz raznolikosti biljnog i životinjskog sveta Amazonske prašume

  • 7
Jegulja u Amazonu Foto: Printscreen/YT/TomoNews US

U vodama Amazona pronađene su dve nove vrste električne jegulje, od kojih je jedna, koja se zove "Electropharus voltai", u stanju da generiše električni napon od rekordnih 860 volti.

Nove vrste su otkrivene istraživanjem DNK, a za naučnike ovo otkriće predstavlja još jedan dokaz raznolikosti biljnog i životinjskog sveta Amazonske prašume.

Otkriće je, takođe, i pokazatelj značaja zaštite ovog staništa od deforestacije, odnosno seče i uništenja stabala i požara.

Dejvid de Santana, zoolog Prirodnjačkog muzeja "Smitsonijan", smatra da, uprkos ljudskom delovanju u Amazonu, možemo očekivati još otkrića velikih riba, kao što su dve novootkrivene vrste električne jegulje.

Postoje tri vrste električne jegulje: "Electrophaurs electrius", "Electropharus voltai" i "Elecetropharus varii", navodi britanski "Gardijan“.

List podseća da je električna jegulja bila glavna inspiracija za konstruisanje prve električne baterije.

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA