• 1
 ≫ 

MMF u odlasku poručuje: Srbija nosilac rasta u regionu

 ≫ 

Prema prognozama MMF i Svetske banke Srbija je viđena kao nosilac rasta u regonu sa porosečnom stopom rasta od četiri odsto

  • 1

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na završnoj konfrenciji za medije Misije MMF u Beogradu da je Srbija postigla dobre rezultate u oblasti ekonomije i da je zajednička prognoza MMF i vlade da će privredni rast Srbije biti 3,5 odsto 2019. i četiri odsto 2020. godine.

- Po prognozama MMF i Svetske banke Srbija je viđena kao nosilac rasta u regonu sa porosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. godine - rekao je Mali na zajediničkoj konferenciji za novinare.

Visoke stope rasta, kako je kazao, znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve građane Srbije.

Sa predstavnicima MMF se u proteklih deset dana razgovaralo o izazovima kako da se nastavi snažan privredni rast Srbije, kazao je Mali i istakao važnost nastavka strukturnih reformi koje bi trebalo Srbiju da naprave još konkurentijom i kredibilnijom.

"Posle posete MMF - set pravila"

Najavio je novi set fiskalnih pravila o kojima se razgovaralo tokom posete Misije MMF, a koja treba sistemski da odrede okvir za definisanje fisklane politike odnosno maksimum iznosa javnog duga, deficit ili suficita u zavisnosti od makroekonomske situacije, kao i indeksaciju penzija.

Mali je naveo da je indeksacija penzija bila jedna od tema razgovora sa MMF i dodao da je najbliži način indeksacije penzija po ugledu na švajcarski model koji podrazumeva da se ona obavlja u zavisnosti od rasta plata i inflacije.

Ministar finansija je naveo i podatke da je Srbija u prvom kvartalu imala suficit u budžetu 5,5 miljiardi dinara, što je kaže bolji rezultat nego što su predviđali, dodao je da je javni dug smanjen i da iznosi oko 50,8 odsto, kao i da nezaposlenost nastavlja da pada.

Govoreći o direktnim stranim investicijama, Mali je rekao da je Srbija sa 3,5 milijardi evra, koliko je ostvarila prošle godine, "šampion u regionu", i dodao da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 1,2 milijarde evra.

"Rezultati bolji od predviđenih"

Najavio je da će u narednom periodu biti izrađen fiskalni pravilnik koji će se u narednih nekoliko meseci naći na razmatranje i očekuje da će biti usvojen u oktobru.

- Želimo da sistemski rešimo fiskalnu politku u smislu ograničenja i kontrole, kako bismo na taj način obezbedili dugoročnu stabilnost naše zemlje- naveo je Mali i dodao da će u junu biti objavljena i fiskalna strategija za narednu godinu.

Govoreći o reformama plata u javnom sektoru, Mali navodi da je dogovor sa MMF da puna implementacija bude sprovedena polovinom naredne godine, a da će se na njoj raditi do kraja godine.

Mali je rekao da je se razgovaralo i o zapošljavanju u javnom sektoru, te podsetio da se kontrola zapošljavanja sprovodi od 2013. godine i dodao da se sa MMF-om razgovara o tome da se pronađe način kako uz kontrolu zapošljavanja dati dovoljno mogućnosti svim državnim organima i preduzeća popunjavaju kadrovske kapacitete i omoguće kvalitetnu uslugu i rast ekonomije.

Kako je naveo, u toku je reorganizacija poreske uprave, i dodao da će krajem juna broj filijala biti smanjen sa postojećih 78 na 38, kako bi se bolje kontrolisao rad privrednih subjekata, unapredilo poslovanje privrednih subjekata i stvorili preduslovi za fiskalizaciju i brži povećaj povraćaj PDV-a privredi.

Ministar je rekao da se radi i na jačanju institucionalnog i zakonskog okvira kapitalnih investicija, i dodao da je na nivou vlade formirana komisija za upravanje javnim ulaganjima koja će ocenjivati i procenjivati sve javne investicije Vlade Srbije. Ove godine, kako kaže, za javna ulaganja biće izdvojeno 220 milijardi dinara i ističe da će se kontrolisati da li su ta sredstva iskorišćena na pravi način.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>