• 5

Usvojen nacionalni plan: Evo kako ćemo da dobijemo 11.000 radnika, 9.000 firmi i 200 miliona € više

Mi možemo da obezbedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije, naglasila je Brnabić

  • 5

Premijerka Ana Brnabić je na Četvrtoj godišnjoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije", poručila da država nastavlja odlučno da se bori protiv sive ekonomije i da tu neće biti kompromisa.

- Apsolutno neće biti kompromisa u borbi, jer je to jedini način da obezbedimo fer uslove privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze. Mi možemo da obebzedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije - naglasila je Brnabić na konferenciji na kojoj je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Istakla je da je novim Akcionim planom za 2019. i 2020. godinu predviđeno 36 mera i 153 aktivnosti i da je to dokaz kontinuiranog zalaganja vlade na suzbijanju sive ekonomije, kao jednog od prioriteta u stvaranju boljih uslova za život i rad u našoj zemlji.

Novi Nacionalni program predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove, u naredne dve godine.

"BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE U PET STUBOVA"

Kako je rekla, efikasna borba protiv sive ekonomije će se zasnisvati na pet osnovnih stubova:

Obezbeđivanje povoljnog poslovnog okruženja i optimalnih, ne prevelikih, ali svakako ne ni premalih, poreskih stopa, zatim efikasan i transparentan inspekcijski nadzor u čijem je centru stručnost i svest da su inspekcije tu i da pomognu privrednim subjektima, a ne samo da ih kazne i gde ne sme da postoji nikakva čak ni naznaka korupcije.

Brnabić kaže da zatim sledi efikasna Poreska uprava, efikasna i transparentna fiskalizacija i stimulisanje bezgotovinskog plaćanja, kao i podizanje svesti građana o tome koliko sve nas siva ekonomija košta.

- Kroz bolje plate u javnom sektoru, a pre svega za zdravstvo i obrazovanje, mogućnost manjih poreza za privredu, jer ih svi plaćaju pa su prilivi u budžet veći i bolji kvalitet života - bolje uslove u zdravstvu, bolje škole, puteve, železnice i drugo -

Istakla je da vlada zajedno sa privredom i NALEDOM radi na svakom od tih stubova.

Kaže da se radi na efikasnom inspekcijskom nadzoru, pre svega, kroz sistem e-Inspektor koji je ove godine zaživeo u četiri pilot inspekcije, kao i da će uskoro biti i dodatnih 30.

Kada je reč o dodatnoj efikasnosti Poreske uprave, kaže da se uvodi sve veći broj elektronskih servisa, ali i da se realizuje program transformacije Poreske uprave koji je vlada usvojila prošle godine.

-  Zatim efikasnijom fiskalizacijom i stumilacijom bezgotovinskog plaćanja. Ministarstvo finansija trenutno radi analizu kako možemo da poboljšamo sistem koji trenutno imamo, a koji se oslanja na fiskalne kase i jedan od prioriteta u 2020. godini biće svakako značajno poboljšanje tog sistema, uvođenje veće transparentnosti i mnogo bolje kontrole i mogućnosti za bolji analizu rizika -

"SEZONCI POSTAJU VIDLJIVI"

Naglasila je da je u prvih pet meseci počela pijava seoznskih radnika u poljoprivredi i da je već angažovano 5.095 sezonaca, koji više ne rade na crno.

- Novi sistem je do sada, iako još nismo ušli u sezonu, koristilo 111 poslodavca i platilo u budžet ukupno 29,5 miliona dinara na ime poreza i doprinosa, što su bolji rezultati nego na godišnjem nivou ranijih godina - navela je Brnabić.

Premijerka je rekla da je od 1. oktobra uveden prvi program za oslobođenje od poreza početnika u poslovanju.

- Stimulišemo mlade ljude koji razmišljaju preduzetnički -

Brnabić kaže da je do 30. aprila tako registrovano 420 privrednih subjekata sa više od 500 zaposlenih.

- U decembru je usvojen novi Zakon o naknadama, krenuli u dugo odlaganu borbu protiv parafiskala. Velika promena je sistem e Inspektor i završili smo prvu fazu razvoju tog sistema i uveli prve četiri pilot inspekcije u novi sistem: sanitarnu, tržišnu, Inspektora za rad, Upravni inspektorat. Krenule su od 18. februara sa novim sistemom i danas imamo 3.662 nadzora -

Brnabić je rekla da su već obučene nove 32 inspekcije, što je oko 1.100 inpsketora i uskoro krećemo od 30 novih inspekcija sa lap top računarima i do kraja godine da imamo potpuno novi sistem rada 34 inpsekcije, dok će ostale biti uvedene sledeće godine.

Rekla je da se pravi trenutno Kontakt centar za sve inpsekcije pa će moći da se prijavljuju svih prigovori i nadgleda taj proces kako se građani i privreda ne bi slali od "nemila do nedraga".

Do kraja godine ćemo, takođe, povezati sistem E inspektor sa portalom E uprave kako bi uveli potpunu transparenost u rad inspekcija, naglasila je Brnabić i dodala da je cilj i elektronski prijem rešenja i elektronsko plaćanje.

Navela je država imala dobre rezultate u 2018. godini: suficit u budžetu od 32,2 milijarde dinara zahvaljujući boljoj naplati prihoda i to za gotovo 90 milijardi dinara.

Zatim da je zaposlenost povećana 3,3 odsto, od čega je značajan deo i prelivanje iz sive u formalnu ekonomiju.

Naplata poreza na dohodak i doprinosa je premašila plan, a posebno naplata poreza na dobit, i to za 16,8 odsto, kazala je Brnabić.

- Zahvaljujući boljim uslovima za poslovanje i, ponovo, rezultatima sistemske borbe protiv sive ekonomije, prihodi od PDV-a veći su 11,4 odsto u bruto iznosu - dodala je Branabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    22. maj 2019 | 15:44

    Sve je to lepa vest al nemoj da gledate samo vas, bilo bi dobro ka bi smanjili malo samodoprinose za radnika jer su sad preko 16.000 dinara sto je mnogo za nas preduzetnike...

  • mima

    22. maj 2019 | 23:17

    predjite vise sa prica na delo, da to osetimo dozivimo, da bude stvarnost, l e p a

  • Imenjak

    22. maj 2019 | 17:45

    Ima i u politici smeha hahahahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>