• 0

I Boš uprljan aferom dizelgejt, kažnjen sa 90 mil €

Nemački gigant prihvatio kaznu i neće se žaliti na odluku

  • 0

Nemački dobavljač auto-delova,a kompanija Boš, pristala je da plati 90 miliona evra kazne zbog propusta u pogledu obaveze nadzora, što je proizvođačima automobila omogućilo da krenu s manipulacijama emisije štetnih gasova, saopštilo je tužilastvo u Štutgartu.

Skandal popularno nazvan "dizelgejt", u kojem su automobilske kompanije koristile softver za lažiranje podataka na testiranjima emisije izduvnih gasova, realizovan je uz pomoć Bošove tehnologije, saopštilo je tužilaštvo, a prenosi Rojters.

Kompanija Boš, najveći svetski dobavljač auto-delova, isporučila je 17 miliona uređaja opremljenih softverom za kontrolu motora, uključujući i alatke koje su omogućile proizvođačima da manipulišu na testovima merenja emisije štetnih gasova, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Boš je prihvatio kaznu i neće se žaliti na odluku, dodaju iz tužilaštva.

Nemački Folksvagen je koristio elemente Bošovog softvera kako bi zamaskirao ilegalne emisije štetnih gasova u svojim dizelašima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>