Gde je 100.000 ljudi? Porasla zaposlenost ili su se odselili?

Evidencije zavoda za zapošljavanje u BiH su trenutno "siromašnije" za više od 100.000 imena u odnosu na tri godine ranije

U BiH je broj nezaposlenih pao za više od 100.000 u odnosu na tri godine ranije, a mišljenja kako je do toga došlo su suprotstavljena - sindikalci smatraju da je taj pad posledica iseljavanja stanovništva, dok statističari tvrde da su izračunali da je zaposlenost porasla.

Kako navode banjalučke "Nezavisne novine", evidencije zavoda za zapošljavanje u BiH su trenutno "siromašnije" za više od 100.000 imena u odnosu na tri godine ranije, odnosno u martu ove godine bilo je 423.419 nezaposlenih, a u istom mesecu 2016. njih 530.370.

- U martu 2019. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 822.275 - saopštila je Agencija za statistiku BiH, čiji podaci pokazuju i da je u BiH u martu 2016. bilo 721.633 radnika.

Međutim, stručni saradnik za pravne poslove u Savezu samostalnih sindikata BiH Adis Kečo smatra da je odliv stanovništva uticao na statistiku.

- Radna snaga koja u BiH traži posao ne može da ga nađe i odlazi van da bi se zaposlila. Svedoci smo da postoje i radnici koji ovde imaju zaposlenje, pa se ođavljuju s posla, što verovatno ima za posledicu da se i sa biroa povlači određeni broj radnika kako bi se nadomestio taj broj - rekao je Kečo u izjavi za "Nezavisne".

Stoga se, kako kaže, ne može govoriti o privrednom rastu u smislu da je povećan broj firmi i da jača privreda, jer je BiH, ocenjuje on, daleko od toga.

VIDEO: Zbogom pameti

Tagovi: BiH, Nezaposlenost, posao, Sindikat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • V
  Vlada

  Sta kaze gospodin?

 • I
  Imenjak

  U Srbiji realno oso milion a ove a pogotovo posle 01 01 2020 jos dva miliona

 • M
  mujo

  Porasla zaposlenost.........ali u Nemackoj