• 8

Kako su nas Rusi prevarili: Haos oko nestale fabrike se nastavlja, radnici traže plate, a kupci trosede

Posle zatvaranja fabrike nameštaja "Spilit" u Vranju, ruski vlasnici nestali bez traga. Nema mira ni u Vranju, ni u Beogradu.

  • 8

Preko noći radnici su ostali bez posla, dobavljači bez para, a kupci bez - nameštaja koji su platili. Nema mira ni u Vranju, ni u Beogradu.

Zaposleni fabrike nameštaja "Spilit", njih 400, koju je vodio ruski biznismen Maksim Maksimov prošle nedelje nestao je bez traga, u petak su se spontano okupili ispred pogona, kako bi dobili bilo kakvu informaciju. A sačekali su ih - otkazi.

U Beogradu, ispred magacina u kome su sofe i stolovi pod brendom "Nefa", celog dana smenjivali su se nezadovoljni kupci, kojima roba nije isporučena. Obijali su vrata, intervenisala je i policija, ali do svojih komada nameštaja nisu uspeli da dođu.

Drama je počela pre osam dana, kada je radnicima fabrike "Spilit", koji prave namemaštaj "Nefa", rečeno da svi idu na kolektivni godišnji odmor. Širom Srbije imali su više od 50 prodavnica, dva pogona u Vranju i Somboru, kao i magacinski prostor. Sve je to bilo pod zakupom. Na čelu srpskog ogranka su Maksim Maskimov i Anatolij Bolgov.

OTIŠAO "DA REGISTRUJE MERCEDES"

Klupko je počelo da se razmotava kada je Maksim Maskimov otputovao u Rusiju, pod izgovorom da mora da registruje svoj "mercedes". I nije se vratio.

Vest o njegovom "nestanku" brzo se proširila među dobavljačima. Tako je u petak puštena prva od 40 menica partnera ove fabrike kojima je Rus ostao dužan. Neki od njih su svoj novac potražili direktno u fabrici, preuzimajući nameštaj. "Spilit" je u petak bio u blokadi skoro šest miliona dinara na jednom računu. Drugi račun firme je aktivan. Sve radnje sa "Nefa" nameštajem bukvalno su preko noći zatvorene i ispražnjene. Telefoni su isključeni, a profili na društvenim mrežama - ugašeni.

Od ranog jutra ispred magacina u beogradskom naselju Voždovac bila je velika gužva. Najpre su stigli radnici kojima je "Spilit" dugovao plate. Umesto novca neki su obijali kamione za isporuku robe i uzimali nameštaj. Ti kamioni su, navodno, uzeti na lizing pre samo mesec dana.

Nameštaj Foto: Pixabay

DOLAZE IZ SVIH KRAJEVA SRBIJE, TRAŽE SVOJ NAMEŠTAJ

Kako se vest o propasti "Nefe" proširila, počeli su da pristižu ogorčeni kupci. I to iz svih krajeva Srbije. U rukama su svi stiskali ugovore o kupovini nameštaja.

U jednom trenutku, nekoliko momaka obilo je vrata magacina i svi su uleteli da traže ono što su kupili. Unezvereni šetali su od kutije do kutije tražeći šifru svog nameštaja. Ubrzo je, međutim, stigao vlasnik magacina koji je ruskom biznismenu izdao ovaj prostor. I on je u tom poslovanju ostao kratak za tri miliona dinara.

- Razumem ove ljude koji su došli da uzmu ono što su platili, ali ne može tako da se radi - rekao je Stefan Ćirović, generalni direktor "Transport-Voždovac". -

- Mora da dođe predstavnik "Nefe" i da izda robu. Pokušao sam ovim ljudima da to objasnim. Hoću i njih i sebe da zaštitim. Ništa nećemo uraditi ako se budemo kaubojski ponašali. Roba mora da se izda uz potpis i nalog. Jutros je došao neki novi Rus iz "Nefe" i rekao da će doći ponovo da utvrdimo vrednost skladištene robe i da se dogovorimo šta ćemo dalje. Obećao je da će izmiriti dugove prema svima - i prema nama i prema kupcima. Ako se to ne dogodi, moraćemo na sud. Ali, ne može ovako da uzima ko šta hoće i kako hoće. Policija je skoro celog dana ovde -

RADNICIMA OTKAZI

Istovremeno u Vranju, radnicima "Spilita" agencija preko koje je većina njih bila angažovana, deli otkaze. Onima koje je "Spilit" zaposlio, otkazi će stići na kućnu adresu. Bez posla je ostalo 400 radnika.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković rekao je za medije da su sa "Spilitom" imali korektnu saradnju i dodaje da oni nisu koristili nikakva podsticajna sredstva ni grada ni države. Prema njegovim rečima, redovno su izmirivali obaveze prema gradu, plaćali komunalne takse i poreze.

Zaposleni su u petak imali sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, ali niko od učesnika nije hteo da kaže o čemu su razgovarali.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>