• 12

Istražili smo: Obrt "prevare veka" - ima nade za 400 radnika ruskog "Spilita" iz Vranja

Mašine još uvek u pogonima, a postoji repromaterijal za pokretanje proizvodnje

  • 12

Za oko 400 radnika fabrike nameštaja "Spilit“ iz Vranja postoji nada, jer prema nezvaničnim informacijama koje su stigle od predstavnika rukovodstva grada, postoji mogućnost da Rusi prodaju ovo preduzeće.

Ovoj ideji idu u prilog i činjenice da su mašine još uvek u pogonima, kao i da postoji repromaterijal za pokretanje proizvodnje.

Takođe, zakup "Jumkovih“ pogona, gde je "Spilit“ pokrenuo proizvodnju, još uvek nije otkazan.

Spilit

Foto: S.Tasić

Ono što je za sada sigurno je da se ruski predstvanici i vlasnici „Spilita“ već desetak dana ne javljaju i da su nestali iz Srbije, kao i da je oko 400 radnika obavešteno da idu na godišnji odmor.

Jedan od radnika Predrag Trajković, kaže da je obezbeđenje u stalnom kantaktu sa policijom, kako neko ne bi izneo mašine i reprometerijal iz pogona i magacina.

- Proizvodnja može odmah da krene, nije tačno da su mašine iznete, sve je na svom mestu. I mi smo čuli da postoji mogućnost da fabrika bude prodata, kao i da ima zainteresovanih za tako nešto. Mi smo proizvodili nameštaj „Nefa“ koji ima tržište ne samo u Srbiji, već i koliko ja znam u mnogim okolnim zemljama. Sve to u prilog tome da možemo da nastavimo proizvodnju bez problema - nada se Trajković.

Spilit

Foto: S.Tasić

Radnici „Spilita“ u petak popodne sastali su se sa Slobodanom Milenkovićem, gradonačelnikom Vranja, nadajući se da će se lokalna samouprava uključiti u rešavanje problema.

Zvaničnih informacija sa ovog događaja još uvek nema. Takođe, ni predstavnici rukovodstva Vranja nisu se javno oglasili u vezi nastale situacije.

Prema nezvaničnim informacijama, rukovodstvo Vranja u petak popodne uspelo je da sa Rusima stupi u kontakt, kada je gradonačelniku rečeno da postoji mogućnost da prodaju fabriku u Vranju.

Razlozi što su Rusi rešili da stave tačku na proizvodnju u Vranju je navodno nezadovoljstvo menadžmentom i kvalitetom proizvedenog nameštaja, česte reklamacije, što je sve uticalo na bilans poslovanja.

Radnici kažu da je bilo interesovanja iz Holandije za kupovinu „Spilita“.

Spilit

Foto: S.Tasić

Nenad Veličković, pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu, kaže da su Rusi redovno izmirivali sve potrebe prema gradu, kao što su porezi i komunalne takse.

- Zabrinuti smo zbog ljudi koji su praktično ostali bez posla, nadam se da će ova situacija biti prevaziđena - izjavio je Veličković.

Inače, pre dve godine, Andrej Hodaševič, suvlasnik ruske kompanije „Mnogo Mebeli“ i Aleksandar Komarov, tadašnji direktor novoosnovanog „Spilita“, nakon sastanka sa rukovodstvom Vranja,  podtigli su dogovor o zakupu 8.000 kvadratnih metara „Jumkovih“ pogona u Vranju, kako bi pokrenuli proizvodnju tapaciranog nameštaja.

Ono što je bilo presudno kod ovog poslovnog poteza bila je tradicija u industriji nameštaja u Vranju i na jugu Srbije, radna snaga specijalizovana za ovakvu vrstu proizvodnje, kao i uslovi koje je ponudio grad Vranje, u procesu privlačenja investicija.

Komarov se nakon vesti o povlačenju Rusa iz Vranja oglasio pisanom izjavom, navodeći kako on sa „Spilitom“ nema veze još od maja prošle godine i da u ovom prduzeću od tada nije direktor.

Podaci iz APR-a pokazuju da „Spilit“ ima dva vlasnika. To su Korolja Divanov, iz sela Klepčovka pored Saratova, koji je vlasnik 51 odsto kapitala, i društvo „Hollodex“ sa Novog Beograda, koji je vlasnik preostalih 49 odsto.

Radnici koji se okupljaju ispred pogona “Spilita” u Vranju, kažu da su radeći u protekle dve godine, ovde imali pristojnu i redovnu platu, kao i da su zabrinuti za svoju budućnost.

Kako kažu, spremni su da se odmah vrate u pogone i pokrenu proizvodnju.

(Telegraf Biznis/S.T)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaske 26 05 2019

    26. maj 2019 | 10:35

    Tako će svi investitori otići kad potroše one pare što im je v republke srbije dala za svakog zaposlenog radnika

  • Hm

    26. maj 2019 | 10:25

    A sto ne pisete da to isto rade i Turci.Pitajte Pozarevljane I ljude sa juga Srbije.

  • Mirko

    26. maj 2019 | 10:47

    Istekle drzavne subvencije - dovidjenja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>