• 14
 ≫ 

"Dali smo za trosede 620 evra, nećemo dobiti ni pare ni nameštaj": Ruska "Nefa" ojadila i stotine potrošača širom Severne Makedonije (VIDEO)

 ≫ 

Telegraf Biznis otkriva: Očajni potrošači su pokušali da stupe u kontakt sa odgovornima u "Nefa Mebel", ali su svi telefoni bili isključeni, a njihovi profili na društvenim mrežama ugašeni.

  • 14

Nisu samo kupci u Srbiji ostali "kratkih rukava" nakon iznenadnog prestanka rada fabrike „Spilit“ i zatvaranja prodavnica sa "Nefa" nameštajem. Istu sudbinu je doživelo i više stotina potrošača širom Severne Makedonije.

"Nefa mebel" je pre tri dana preko noći zatvorio i ispraznio sve svoje salone, radnje i magacine u Skoplju, Tetovu, Gostivaru, Velesu, Prilepu, Bitolju i Ohridu, a kupci su ostali i bez nameštaja i bez para.

Očajni potrošači su pokušali da stupe u kontakt sa odgovornima u "Nefa Mebel", ali su svi telefoni bili isključeni, a njihovi profili na društvenim mrežama ugašeni. Čak je skinuta i tabla pored vrata jednog stana u Skoplju u kome se nalazilo sedište firme, koja je u Severnoj Makedoniji registrovana kao "Nefa Mebel".

- Naručili smo tri troseda koja su koštala 38.220 denara (620 evra). U tu cenu su bili uračunati prevoz i montaža. Rekli su da će nameštaj biti gotov za 28 dana. Nisu hteli da prime avans, pa sam im 6. maja uplatio celu sumu, a sada sam ostao i bez nameštaja i bez para - jada se jedan potrošač skopskoj televiziji Sitel.

Makedonija, zatvorene prodavnice Printskrin: Youtube/TV Sitel

On je samo jedan od stotine prevarenih i pokradenih kupaca širom Severne Makedonije, koji su se u očaju požalili MUP, Organizaciji potrošača i Državnom tržišnom inspektoratu, ali pomoć za sada neće moći da dobiju ni od koga.

- Prema proceduri, inspekcija daje rok firmi od 30 dana da vrati pare ili isporuči proizvode svakom kupcu koji je naručio i platio proizvod. Ukoliko se to ne desi, zapisnik inspekcije će oštećenim kupcima koristiti kao dokaz u daljem sudskom postupku - rekao je za televiziju Sitel, Stojko Paunovski, direktor Državnog tržišnog inspektorata.

Retko koji od prevarenih kupaca se nada da će dobiti pare nazad ili unapred plaćeni komad nameštaja. Oni se jadaju da će ponovo morati da „odreše kesu“ i angažuju advokata da bi sudskim putem, a i to je pod velikim znakom pitanja, mogli ostvariti svoja potrošaka prava. Neki od njih su bili spremni da provale u prodavnice „Nefa Mebel“ i njihov magacin na periferiji Skoplja, ali su u tome zakasnili. Sve je već bilo ispražnjeno.

Makedonija, zatvorene prodavnice Printskrin: Youtube/TV Sitel

„Nefa Mebel“ je registrovan kao poreski obveznik u Upravi za javne prihode. Prema informaciji Centralnog registra, na koji se poziva skopska televizija 24, vlasnik je srpska Hollodex d.o.o. Beograd. Kao upravitelj se javlja izvesna Julijana Vico.

Osoba sa istim imenom i prezimenom je zavedena kao 25 posto vlasnik Kompanije za proizvodnju tekstila u Srbiji. Slučajno ili ne, Vico je naznačena za upravitelja 10. maja, kada su građani već počeli da prijavljuju prevaru. Do tada se kao upravitelj vodio Dane Todorovski, koji je prošle godine bio predstavljen kao generalni menadžer kompanije.

Prema podacima iz Centralnog registra, ova firma je menjala upravitelje jednom godišnje, a pre Daneta Todorovskog bila je upisana izvesna Ana Rostokina.

Ova firma, koja je imala prihod od oko 600.000 evra, kraj 2018. godine je dočekala sa minusom.

Makedonija, zatvorene prodavnice Printskrin: Youtube/TV Sitel

A ŠTA ĆE SE DESITI U SRBIJI?

Kako je istražio Telegraf Biznis, za oko 400 radnika fabrike nameštaja "Spilit“ iz Vranja postoji nada, jer prema nezvaničnim informacijama koje su stigle od predstavnika rukovodstva grada, postoji mogućnost da Rusi prodaju ovo preduzeće.

Ovoj ideji idu u prilog i činjenice da su mašine još uvek u pogonima, kao i da postoji repromaterijal za pokretanje proizvodnje.

Takođe, zakup "Jumkovih“ pogona, gde je "Spilit“ pokrenuo proizvodnju, još uvek nije otkazan.

(Telegraf Biznis/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala emigrant

    26. maj 2019 | 11:33

    U Banatu jos postoji izreka koja je nastala krajem 2.svetskog rata,a glasi: Bolje da te Svaba porobi nego da te Rus oslobodi! Pametnom dovoljno....

  • Rusofili

    26. maj 2019 | 11:39

    Nemojte tako, ipak se radi o braci Rusima.. nisu oni to namjerno.. desilo im se, boze moj..

  • ZZ

    26. maj 2019 | 12:59

    Kod nas je problem što kad kupuješ bilo gde neki nameštaj moraš da unapred platiš a robu posle da juriš. Treba ignorisati radnje kojima ti treba da finansiraš proizvodnju( i to bez kamate)!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>