• 0

Vest o spajanju Fijata i Renoa uzdrmala berze, akcije u nebo

Fijat je saopštio da bi kombinovana firma bila 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA, a 50 odsto u rukama Renoovih akcionara

  • 0
Reno Fijat znak

Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Potencijalno spajanje Fijat Krajslera sa Renoom podstaklo je rast akcija auto-sektora na evropskim berzama, dok su investitori istovremeno procenjivali rezultate izbora za Evropski parlament, gde će, kako se očekuje, proevropske stranke zadržati dve trećine mesta.

Panevropski indeks STOXX 600 ojačao je jutros za 0,5 odsto, a registrovan je skok većine indeksa, uz ipak nešto slabiji obim trgovanja jer su berze u Britaniji i u SAD-u zatvorene zbog praznika, prenosi agencija Rojters.

Akcije automobilskog sektora porasle su za 2,5 odsto, nadmašivši sve ostale sektore, jer je italijansko-američki Fijat Krajsler potvrdio da je Renou dostavio ponudu za spajanje, u sklopu dogovora, koji bi, kako ocenjuje Rojters, rezultirao kreiranjem treće najveće automobilske kompanije na svetu.

Fijat je saopštio da bi kombinovana firma bila 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA, a 50 odsto u rukama Renoovih akcionara.

To je prouzrokovalo da deonice obe kompanije prednjače po rastu u sklopu indeksa STOXX 600, sa skokom od preko 15 odsto pojedinačno.

Istovremeno, akcije nemačkog Folksvagena ojačale su za 2 odsto, nakon što je jedan nemački list preneo nameru VW-a da sa švedskim startapom Nortvoltom zajednički pokrene proizvodnju električnih baterija u Zalcgiteru.

Atinska berza počela je danas trgovanje u plusu od pet odsto, nakon što je premijer Aleksis Cipras zatražio raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora nakon poraza njegove stranke Siriza na evropskim izborima, prenosi agencija AP.

Siriza je na izborima za Evropski parlament osvojila 23,75 odsto glasova, na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova, dok je Nova demokratija osvojila za 9,5 procentnih poena više, odnosno 33,26 odsto glasova birača.

(Telegraf rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>