• 0

Teče rok o konverziji u švajcarcima, kako to banke rešavaju?

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi

  • 0

Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

- U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana - navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima, svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon o konverziji, a ona iznosi 3,4 odsto.

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

- Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predvidjenog roka - istaklo je Udruženje banaka.

Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, usvojenim krajem aprila ove ove godine, preostali dug korisicima tih kredita posle obračuna u evrima umanjuje se za 38 odsto. Tim leks specijalisom se rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u švajcarskoj valuti.

Za primenu tog zakona će iz republičkog budžeta biti izdvojeno približno 100 milione evra, a banke će za podršku građanima zaduženim u švajcarskim francima izdvojiti oko 130 miliona evra.

VIDEO: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>