• 0

Doletele konačno dobre vesti: Boing ugovorio posao od 3 milijarde $

Plan je da novi avioni zamene dosadašnju flotu kompanije u Er Novi Zeland

  • 0

"Er Novi Zeland" naručio je osam aviona Boing Drimlajner po kataloškoj ceni od 2,7 milijardi dolara.

Novozelandski nacionalni avio-prevoznik je u pregovorima uspeo da dobije značajan popust na cenu koju će platiti za letelice tipa 787-10, što je uobičajeno kod takvih kupovina, prenosi agencija AP.

U saopštenju se navodi da će novi avioni zameniti dosadašnju flotu kompanije od osam Boinga 777-200s, i da će letelice preuzeti u periodu od pet godina počev od 2022. godine.

"Er Novi Zeland" je dodao da će avioni imati nove motore koje će proizvesti kompanija Dženeral Elektrik umesto motora koje je za prethodnu seriju Boing 787-9 Drimlajnera proizvodio britanski Rols-Rojs.

Bitanski proizvođač ima probleme sa motorima Trent 1000 čije uzroke koje mora da istraži i otkloni, a koji su izazvali kašnjenja i otkazivanje letova širom sveta, uključujući i neke letove "Er Novog Zelanda".

Glavni izvršni direktor kompanije novozelandskog avio-prevoznika Kristofer Lukon izjavio je da će potrošnja goriva kod novih aviona biti 25 odsto efikasnija u odnosu na letelice koje zamenjuju.

Sporazum uključuje opciju povećanja broja novih aviona na 20, kao i fleksibilnost u pogledu datuma isporuke i promene nekih narudžbina za manje avione tipa 787-9.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>