• 1
 ≫ 

EU preti Italiji kaznom od 3,5 milijarde €: Zauzdajte dug ili eskalacija

 ≫ 

Posle vesti prinosi na italijanske obveznice porasli su za šest baznih poena na 2,61 odsto, dok je evro pao za 0,1 odsto na 1,1190 dolara

  • 1

Evropska komisija razmatra pokretanje disciplinskog postupka protiv Italije koja nije uspela da zauzda javni dug, što bi moglo da rezultira kaznom u iznosu od 3,5 milijardi evra, javlja agencija "Blumberg" pozivajući se na jednog zvaničnika upoznatog sa tim pitanjem.

Taj potez, koji bi verovatno usledio 5. juna u okviru regularnog procesa monitoringa budžeta članica Unije, označio bi eskalaciju u budžetskom sporu Rima i Brisela koji je uzdrmao tržišta krajem 2018. godine, ocenjuje njujorška agencija.

Neimenovani zvaničnik je, međutim, izjavio da odluka još uvek nije finalizovana, dok je portparolka italijanskog ministarstva finansija odbila komentar.

Najnovija vest prouzrokovala je da prinosi na 10-godišnje italijanske obveznice porastu za šest baznih poena na 2,61 odsto, dok je evro pao za 0,1 odsto na 1,1190 dolara.

Prema fiskalnim pravilima EU, članice bloka moraju da zadrže budžetski deficit ispod 3 odsto BDP-a, a dug ispod 60 odsto BDP-a. Zemlje čiji dug premašuje taj nivo u obavezi su da ga, zadovoljavajućim tempom, postepeno smanje.

Javni dug Italije od 132 odsto BDP-a je više nego dvostruko veći od limita EU i, prema ocenama EK, ne smanjuje se dovoljnom brzinom. Italijanski vicepremijer Mateo Salvini nagovestio je danas da će ignorisati zahteve EU kada bude kreirao naredni budžet Italije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>