• 0

Brak na staklenim nogama a nije ni počeo: Fijat i Reno moraju da pristanu na ove uslove ili ništa od potpisa

Fabrička radna mesta i lokacije fabrika. Rekao sam predsedniku Renoa vrlo otvoreno da je to prva garancija koju tražim od njega na početku ovih pregovora, jasan je Le Mer

  • 0

Francuska mora da zaštiti svoje interese i radna mesta u slučaju bilo kakvog spajanja Renoa i Fijata, iako bi taj "brak" automatski smanjio udeo francuske države u Renou, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer je rekao za radio RTL da će francuska vlada tražiti "četiri garancije" u sporazumu Reno-Fijat, uključujući zaštitu radnih mesta u Francuskoj, obezbeđenje dobre zastupljenosti Pariza u upravnom odboru novog entiteta, i garancije da će ta kompanija biti lider u razvoju električnih baterija, prenosi Rojters.

- Pod jedan: fabrička radna mesta i lokacije fabrika. Rekao sam predsedniku Renoa vrlo otvoreno da je to prva garancija koju tražim od njega na početku ovih pregovora. Garancije za očuvanje radnih mesta i industrijskih lokacija u Francuskoj - naveo je on.

Le Mer je potvrdio da će se, ukoliko dogovor bude postignut, vlasnički udeo francuske države u Renou smanjiti na 7,5 odsto sa sadašnjih 15 procenata.

Udruženu grupaciju bi vodio potomak porodice Anjeli, Džon Elkan, rekli su za Rojters izvori upoznati sa pregovorima, dok bi predsednik Renoa, Žan-Dominik Senar, verovatno postao glavni izvršni direktor.

RIVALI NETREMICE PRATE

Fijat Krajsler je u ponedeljak potvrdio da je ponudio Renou spajanje, koje bi, kako je objašnjeno, dvema stranama donelo više milijardi dolara ušteda, budući da se auto industrija ubrzano okreće razvoju i proizvodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila na svetu, pri čemu bi akcionari FCA i Renoa imali fifti-fifti vlasničke udele u njoj.

Ako se to dogodi, ovo spajanje vredno više od 35 milijardi dolara bi promenilo tržišno okruženje rivalima, kao što su Dženeral Motors i PSA Grupa, prozivođač "pežoa".

Sporazum bi takođe mogao da ima duboke posledice po 20-godišnji savez Renoa sa Nisanom, koji je već oslabljen krizom izazvanom hapšenjem i smenjivanjem bivšeg predsednika francusko-japanske automobilske alijanse Karlosa Gosna krajem prošle godine, napominje britanska agencija.

Le Mer je rekao da je lično razgovarao sa Japancima o predloženom spajanju.

- Želim da se ovaj dogovor radi u okviru saveza izmedu Renoa i Nisana -rekao je on.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>