• 0
 ≫ 

Putin aminovao, Rusi dižu mega luku u evropskoj enklavi

 ≫ 

Luka je dobila i amin od predsednika Rusije Vladimira Putina

  • 0

Rusija će izgraditi mega luku u njenoj najzapadnijoj regiji u "enklavi“ Kaljiningrad.

Projekat blizu Kaljiningrada dobio je podršku od predesednika Vladimira Putina, što je amin za početak realizacije planova, prenose ruski mediji.

Izgradnja brodskog čvora sa kapacitetom od 48 miliona tona i povezanom infrastrukturom, uključujući železnicu i puteve, a procene su da može da košta više od 3,1 milijarde dolara (200 milijardi rubalja). Četvrtina iznosa može biti iz ruskog budžeta, dok će ostatak biti pokriven preko partnerstva sa investitorima.

Putin je već dao zeleno svetlo projektu, prenosi Komersant, pozivajući se na pismo njegovog pomoćnika Andreja Belousova. Savetnik ruskog lidera predložio je da se stvori poslovni plan za čvorište kako bi se dokazala efikasnost. Prema navodima, dokument će biti razmatran na vladi 1. septembra.

Ovo nije prvi put da ruski mediji pompezno pišu o izgradnji luke, ona je u planu još od početka dvehiljaditih.

U istom području se gradi i dodatni terminal za putnike i teret u priobalnom gradu Pionerski.

Nova luka imala bi potencijal da privuče teretnu bazu uz pomoć savezne vlade, izjavio je za Komersant Mihail Burmistrov, generalni direktor INFO Line-Analitike. Međutim, analitičar je naglasio da se još uvek može suočiti s poteškoćama u pronalaženju investitora.

(Telegraf Biznis)

VIDEO: Putinovo obraćanje na samitu G20

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>