• 3
 ≫ 

Telegraf Biznis otkriva: Obećanje ludom radovanje, Nefa nema para da namiri prevarene kupce

 ≫ 

Prevarene kupce u Severnoj Makedoniji on nije ni spomenuo, a i da jeste, malo ko od njih veruje da će dobiti unapred plaćeni nameštaj ili da će mu biti vraćeni novac

  • 3

Za samo dva dana Državnom tržišnom inspektoratu se javilo više od stotinu građana Severne Makedonije koji su se požalili da ih je prevarila "Nefa mebel“.

Oni su od te firme kupili nameštaj, novac su uplatili unapred, a uplaćene stvari nisu dobili. To na žalost nije konačan broj prevarenih. On svakodnevno raste, pa se radi toga istražuje da li ima osnova da se i krivično goni rukovodstvo „Nefa mebel“ zbog prevare.

nefa Foto: Printscreen/YT

Iz Finansijske policije kažu da je otvoren predistražni postupak i da se prikupljaju informacije o upravniku firme i zakonskom predstavniku. Nakon skandala koji je izbio u Srbiji i Severnoj Makedoniji gde je „Nefa“ ojadila više stotina potrošača, oglasio se Andrej Hodašević, vlasnik dve velike fabrike nameštaja u Rusiji, koji stoji i iza firmi koje su proizvodile nameštaj u Srbiji.

- Kao vlasnik holding kompanije obećavam da će u njenom okviru biti uspostavljen budžet za povrat novca i da ću do 31.05. srpskoj kompaniji uplatiti sredstva koja će biti dovoljna za isplate svim kupcima i zaposlenima - obratio se srpskoj javnosti otvorenim pismom Andrej Hodašević.

Prevarene kupce u Severnoj Makedoniji on nije ni spomenuo, a i da jeste, malo ko od njih veruje da će dobiti unapred plaćeni nameštaj ili da će mu biti vraćeni novac.

Sve se, kažu prevareni kupci, svodi na onu narodnu „obećanje ludom radovanje“. Sa osnivačkim kapitalom od 5000 evra, „Nefa mebel“ je u Severnoj Makedoniji

počela da radi od 17. januara 2018. godine, ali uz nelikvidnost i veliku zaduženost, a svoje poslovanje je završila mega aferom, bez kapitala i sredstava, pokazuju bilansi makedonske „Nefa mebel“ i srpske „Nefa nameštaji“, koje je za skopsku televiziju 24 izradio analitički tim Target-grup iz Skoplja.

nefa Foto: Printscreen/YT

Brojke kazuju da su prošle godine imali prihod od 600.000 evra, a rashod od gotovo milion evra, što znači da je „Nefa“ završila sa minusom od oko 360.000 evra. To je i razlog zašto je „Nefa mebel“ preko noći zatvorila i ispraznila sve svoje salone, radnje i magacine u Skoplju, Tetovu, Gostivaru, Velesu, Prilepu, Bitolju i Ohridu, a kupce ostavila i bez nameštaja i bez para, koje sigurno neće moći da povrate.

Iz Državnog tržišnog inspektorata prevarene kupce su savetovali da povraćaj novca zatraže sudskim putem, ali to nije rešenje, jer firma koja ih je prevarila više nema para.

nefa Foto: Printscreen/YT

- Nema logike da potošači pokreću sudske postupke zato što nema kapitala iz kojeg bi se naplatila ta sredstva. Nemamo stečajnu masu koja bi mogla da se  ikvidira i da se pretvori u keš sa kojim bi se sanirala šteta prema potrošačima. Ako se napravi poređenje sa srpskom kompanijom, tamo postoje proizvodni kapaciteti, veći kapital, ali to je finansijski izveštaj iz 2017 , a za 2018. godinu još nije izašao - izjavio je za skopsku televizuju 24, Bojan Džikov iz Target-grup.

Srpska firma „Nefa nameštaj“ je osnovana godinu dana pre makedonske "Nefa mebel“ sa simboličnih 100 dinara, a sada ima blokirana tri računa zbog prinudne

naplate duga od oko 50.000 evra. Kompanija u Srbiji ima tri puta više sredstava i kapaciteta nego „Nefa mebel“, ali i tamo, kao i u Severnoj Makedoniji, gubitak iznosi oko 180.000 evra.

Retko koji od prevarenih kupaca se nada da će dobiti pare nazad ili unapred plaćeni komad nameštaja. Njima je sada jedino krivo što nisu na vreme stigli da provale u prodavnice „Nefa Mebel“ i njihove magacine i odande uzmu robu u visini cene koju su unapred platili. U tome su zakasnili. Sve je već bilo ispražnjeno.

VIDEO: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf Biznis/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    29. maj 2019 | 09:34

    E pa nije nam dobar bio Simpo, nije nam dobar bio sistem. Trazili ste gledajte.

  • Nesa CZ

    29. maj 2019 | 10:46

    U Srbiji retko gde možete da platite nameštaj i odmah ga preuzmete... Kako onda kupovati, moraju da postoje mehanizmi zaštite, tipa da država reguliše da uplaćena sredstva budu na računu banke, i koja mogu da se koriste tek po isporuci robe... Ovako je veliki rizik, jer svako može da bankrotira...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>