• 0
 ≫ 

Nova Grčka na pomolu, EU traži od Italijana objašnjenje

 ≫ 

Svaka zemlja će biti razmotrena pojedinačno, uz različite zaključke o narednim koracima

  • 0

Evropska komisija uputila je pismo italijanskoj vladi, zahtevajući objašnjenje u vezi sa pogoršanjem stanja javnih finansija zemlje, izjavio je jedan neimenovani izvor iz EU.

To bi, ocenjuje Rojters, moglo da otvori put za pokretanje disciplinskog postupka Komisije protiv Rima sledeće nedelje.

Pismo Komisije je zakonska obaveza prema propisima EU, koje se šalje članicama čiji je javni dug iznad gornje granice EU od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, a koje ga ne smanjuju kako to zahteva Komisija.

Italija će na pismo morati da odgovori do petka, navodi britanska agencija i dodaje da su Francuska, Belgija i Kipar dobili slična pisma vezana za stanje svojih javnih finansija.

Svaka zemlja će biti razmotrena pojedinačno, uz različite zaključke o narednim koracima.

Rojters, međutim, navodi da se italijanska situacija čini najsloženijom, jer je javni dug Italije porastao sa 131,4 odsto BDP-a u 2017. na 132,2 odsto BDP-a u 2018. godini. Ove godine će dostići 133,7 odsto BDP-a, da bi u 2020. godini iznostio 135,2 odsto BDP-a, prema prognozama Komisije.

Da bi stvari bile još gore, strukturni deficit Italije, koji bi po zakonu EU trebalo da se smanjuje za 0,6 odsto BDP-a godišnje dok se ne uspostavi ravnoteža, umesto toga konstantno raste svake godine od 2015. Ove godine će, kako se procenjuje dostići 2,4 odsto BDP-a, a 2020. godine 3,6 procenata ukoliko Rim ne promeni budžetske planove.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>