• 1
 ≫ 

Iznenađenje? Ovo je najkonkurentnija zemlja na svetu, SAD skinute s trona, Hrvatska na začelju

 ≫ 

Aanalizom su obuhvaćene zemlje članice Evropske unije ali ne i države kandidati za ulazak Uniju, poput Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije...

  • 1

Singapur je najkonkurentnija ekonomija na svetu, pošto je ove godine istisnuo SAD sa prvog mesta liste u okviru koje je švajcarski Institut za razvoj menadžmenta (IMD), sa sedištem u Lozani, analizirao 63 svetske ekonomije.

Singapur se na prvu poziciju vratio prvi put od 2010. godine, a zahvaljujući naprednoj tehnološkoj infrastrukturi, kvalifikovanoj radnoj snazi, povoljnim imigracionim zakonima i efikasnim procedurama za osnivanje novog preduzeća, navodi se u izveštaju IMD-a objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu.

Hong Kong je zauzeo drugo mesto zbog povoljne poreske i poslovne politike, dok su SAD, koje su prošle godine bile lider, pale na treću poziciju.

U izveštaju, koji se objavljuje svake godine od 1989., navodi se da su "izgleda izbledeli" efekti inicijalnog jačanja poverenja od prvog talasa poreske politike američkog predsednika Donalda Trampa.

Kada je reč o zemljama iz regiona, analizom su obuhvaćene zemlje članice Evropske unije ali ne i države kandidati za ulazak Uniju, poput Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije...

Tako je Slovenija zauzela 37. mesto, Mađarska 47, Bugarska 48, Rumunija 49, a Hrvatska 60. poziciju. Na začelju liste je Venecuela.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    30. maj 2019 | 10:14

    Postoje dvije kategorije konkurentnosti. Ako si bogata i jaka država, tipa Njemačke ili USA, otvoriš proizvodne pogone u siromašnim zemljama gdje ljudi rade za šaku riže. Ako si siromašna država, a želiš biti konkurentan, moraš raditi za šaku riže, tako da pustite te priče o konkurentnosti. To ne postoji. Postoji samo monopol. Najsvježiji primjer vam je Huawei. Čime jedna Hrvatska da bude konkurentna? Kvalitetom proizvoda? Sve da i imaš kvalitetan proizvod, on košta. Dakle, jeftino ga ne možeš proizvesti. Cijenom rada? Kako? Nije nitko glup raditi za 500€ ako može iseliti u Njemačku i raditi za 2000€. Ne znam zašto nas uopće stavljaju na tu listu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>