• 1

Slovački ministar pita Antića: Kako mi da se prikačimo na Turski tok

"Razgovarali smo i o drugim projektima i saglasili se da svima cilj treba da bude sigurnost snabdevanja gasom čitavog regiona i čitave Evrope"

 • 1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je sa ministrom ekonomije Slovačke Peterom Žigom razgovarao o saradnji u obasti energetike, kao i o Turskom toku koji prolazi kroz Srbiju, te mogućnosti da se taj gasovod produži do Slovačke.

Antić je posle sastanka sa slovačkim ministrom rekao da su razgovarali o novoj situaciji kada je u pitanju gasno snabdevanje Zapadnog Balkana, ali i centralne i čitave Evrope, kao i o novim projektima.

- Razgovarali smo o nastavku Turskog toka i deonici koja ide kroz Srbiju prema Mađarskoj i mogućnosti da se taj gasovod produži ka Slovačkoj. Razgovarali smo i o drugim projektima i saglasili se da svima cilj treba da bude sigurnost snabdevanja gasom čitavog regiona i čitave Evrope - rekao je Antić.

Srpski ministar je naveo i da je saradnja sa Slovačkom u oblasti energetike zasnovana na projektima koji se odnose na obnovljive izvore energije, a u koje su uključene slovačke kompanije, te da su se na sastanku saglasili da bi tu saradnju u narednom periodu trebalo intenzivirati.

Turski tok

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

- Ono što smo definisali kao neke zajedničke prioritete i na čemu ćemo u narednom periodu više raditi jesu energetska efikasnost, gde će Srbija pokušati da koristi slovački model. Dodao je da će se Srbija nastaviti saradnju sa Slovačkom u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i popravljanja ukupnog "energetskog miksa" u Srbiji.

Antić je konstatovao da je Slovačka prijatelj Srbije i pruža joj podršku u mnogim važnim pitanjima, uključujući i onu u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Slovački ministar je ocenio da je energetika oblast u kojoj Srbija i Slovačka mogu jako dobro da sarađuju, naveo da je imao vrlo produktivan i konstruktivan razgovor sa Antićem, te da su teme bile gasna industrija, korisćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost.

- Slovačka je u oblasti gasne industrije predstavljala jako bitnu tranzitnu zemlju u poslednjih 10 godina kad je reč o gasovodu iz Rusije preko Slovačke i mi želimo da ostanemo bitan igrač u ovoj oblasti - poručio je Žiga.

Naveo je da njegova zemlja koristi hidro i solarnu energiju i energiju iz biomase i dodao da je u poslednjih 20 godina napravila veliki napredak u pogledu energetske efikansnosti, ali i da je spremna da svoja iskustva prenese Srbiji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • FANTOM

  30. maj 2019 | 11:59

  Lahko , kaj se zestis? Kaj budu Serbijanci izmislil pomosju gondole sa Kalemegdana vi lahko se jacite kaj krpeli vo kozah!

  0
  4

  Podelite komentar