• 4

Katanac na 7.500 firmi u Srbiji, likvidacija preti i za preostalih 15.000

Postupak prinudne likvidacije pokrenut je kod 7.500 društava kod kojih su se ispunili razlozi propisani Zakonom o privrednim društvima, jer nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne

  • 4

Agencija za privredne registre (APR) pokrenula je prinudnu likvidaciju kod 7.500 privrednih društava i najavljuje pokretanje tog postupka kod još 15.500 preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju APR-a, postupak prinudne likvidacije pokrenut je juče kod 7.500 društava kod kojih su se ispunili razlozi propisani Zakonom o privrednim društvima, jer nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne godine, 2015. i 2016, do kraja poslovne 2017. godine.

APR dodaje da će narednih dana nastaviti sa ovim poslom i da će pokrenuti postupak prinudne likvidacije kod preostalih oko 15.500 društava, kako bi se iz pravnog života isključili subjekti koji ne posluju u skladu sa zakonom, sa ciljem da se poveća pravna sigurnost poslovanja i podigne nivo transparentnosti privrede.

Postupak prinudne likvidacije po službenoj dužnosti sprovodi registrator privrednih subjekata, donošenjem rešenja o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno privredno društvo, na osnovu koga se društvo prevodi u status „u prinudnoj likvidaciji“, koji se objavljuje uz poslovno ime društva, objašnjavaju iz APR-a.

Istovremeno se objavljuje oglas o pokretanju prinudne likvidacije za svako pojedinačno društvo u neprekidnom trajanju od 60 dana, na sajtu APR-a (www.apr.gov.rs), u Registru privrednih subjekata, u odeljku: Pretraga podataka, na linku: Pretraga oglasa i obaveštenja.

Tek nakon isteka propisanog roka od 60 dana, registrator će preduzeti sledeći korak i u narednom roku od 30 dana brisaće navedena društva po službenoj dužnosti.

Od datuma prelaska u status društva u prinudnoj likvidaciji, odnosno od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji, društva mogu da nastave sa radom, ali ne mogu da preduzimaju nove poslove već samo da završavaju započete, uključujući i izmirenja dospelih obaveza, kao i plaćanja za tekuće obaveze društva i obaveze prema zaposlenima.

Ne isplaćuje se učešće u dobiti, odnosno dividenda, niti se imovina društva može raspodeljivati članovima društva pre brisanja društva iz registra.

Svi sudski i upravni postupci u odnosu na društvo koje je u prinudnoj likvidaciji, prekidaju se, a društvo ne može ni da registruje promene podataka u Registru privrednih subjekata od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji na sajtu APR-a, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    23.000 firme zatvaraju.Pa covece,koliko ce ljudi ostati bez posla.Ovo je uzas.Otimaju se stanovi sa izvrsiteljima.Zatvaraju se firme.Stvarno idemo punim korakom napred.Tesko jadnom narodu.

  • Зока

    Већа риба гута мању.Све док једном не пукне као балон од сапунице.

  • Јасмина

    Колико сам веровала да се мора нешто жртвовати да нам буде боље,толико сам сада разочарана у ову државу...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke