• 0

Švajcarci dali ocenu: Kakvo je poslovno okruženje u Srbiji?

Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu

  • 0

Većina članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore (Š STK) ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao zadovoljavajuću i smatra da će uslovi poslovanja u 2019. godini ostati isti u odnosu na prošlu godinu, prema anketi koju je Š STK sprovela u aprilu među kompanijama iz te poslovne zajenice.

- Rezultati petog po redu "Upitnika o poslovnoj klimi u Srbiji u 2019." pokazuju, međutim, da je broj ispitanih kompanija koji ima pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja smanjen u periodu od godinu dana sa 90 procenata iz 2018. na 79 odsto ove godine - izjavio je Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Š STK i generalni direktor kompanije "Sky Expres d.o.o.".

Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 70 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2018., navodi se u saopštenju komore.

U vezi sa razvojem digitalizacije u Srbiji, anketirane kompanije su ocenile e-banking kao oblast digitalizacije koja se razvija na najviše zadovoljavajući način, dok je e-nabavka ocenjena kao oblast koja se razvija na najmanje zadovoljavajući način.

Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuje promene u oblastima: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti.

Cilj ankete bio je da se dobiju bliže informacije o percepciji koju kompanije u okviru ove švajcarsko-srpske poslovne zajednice imaju o uslovima poslovanja na domaćem tržištu, kao i o njihovim očekivanjima i izazovima sa kojima se suočavaju.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke