• 0
 ≫ 

Švajcarci dali ocenu: Kakvo je poslovno okruženje u Srbiji?

 ≫ 

Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu

  • 0

Većina članica Švajcarsko-srpske trgovinske komore (Š STK) ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao zadovoljavajuću i smatra da će uslovi poslovanja u 2019. godini ostati isti u odnosu na prošlu godinu, prema anketi koju je Š STK sprovela u aprilu među kompanijama iz te poslovne zajenice.

- Rezultati petog po redu "Upitnika o poslovnoj klimi u Srbiji u 2019." pokazuju, međutim, da je broj ispitanih kompanija koji ima pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja smanjen u periodu od godinu dana sa 90 procenata iz 2018. na 79 odsto ove godine - izjavio je Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Š STK i generalni direktor kompanije "Sky Expres d.o.o.".

Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 70 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2018., navodi se u saopštenju komore.

U vezi sa razvojem digitalizacije u Srbiji, anketirane kompanije su ocenile e-banking kao oblast digitalizacije koja se razvija na najviše zadovoljavajući način, dok je e-nabavka ocenjena kao oblast koja se razvija na najmanje zadovoljavajući način.

Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuje promene u oblastima: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti.

Cilj ankete bio je da se dobiju bliže informacije o percepciji koju kompanije u okviru ove švajcarsko-srpske poslovne zajednice imaju o uslovima poslovanja na domaćem tržištu, kao i o njihovim očekivanjima i izazovima sa kojima se suočavaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>