• 0

Fudbal vs. biznis: Prihod rekordnih 28 milijardi €

Do skoka došlo je zahvaljujući evropskim ligama "velike petorke”, koji su podigli mešovite prihode za šest procenata u 2017/18. godini, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Rusiji

  • 0

Prihodi evropskog fudbalskog tržišta porasli su za 11 odsto na 28 milijardi evra u 2017/18. godini, prema Godišnjem pregledu finansija u fudbalu kompanije Dilojt (Deloitte), 28. po redu.

Do ovog skoka došlo je zahvaljujući evropskim ligama "velike petorke”, koji su podigli mešovite prihode za šest procenata u 2017/18. godini, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Rusiji.

Uprkos ovakvom rastu prihoda, zbirni operativni profit evropskih liga "velike petorke” opao je u 2017/18. godini, pošto su troškove zarada sustigli značajni skokovi prihoda nastali usled otkupa prava na prenos utakmica u Engleskoj i Španiji u 2016/17. godini.

Operativni profit Bundeslige porastao je za 9 posto, a Serije A za 8 procenata, navodi se u saopštenju Dilojta.

- Ako izuzmemo ciklični uticaj finala turnira nacionalnih timova UEFA i FIFA, bili smo svedoci rasta prihoda u svakoj od ovih 18 godina koliko obračunavamo obim evropskog fudbalskog tržišta - kaže Den DŽouns, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u kompaniji Dilojt.

- Pošto prenos fudbalskih utakmica uživo ostaje jedan od najtraženijih vidova zabave i za gledaoce i za emitere, kao i jedna od najužarenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo da se ovakav rast nastavi - dodao je on.

Premijer liga i dalje održava prednost nad najbližim rivalima, ostvarivši značajne prihode u 2017/18. godini, od kojih mešoviti prihodi čine 5,4 milijarde evra, u odnosu na 5,3 milijarde evra prethodnih godinu dana.

U pogledu prihoda, engleski vrh je za 72 odsto jači od Bundeslige, međutim, njegov odnos zarada i prihoda pao je u sezoni 2017/18. godine na 59 odsto nakon porasta od 15 procenata u troškovima zarada.

Volksfagen Arena, FK Volfsburg

Foto: Guliver/Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Po otkupu novih prava na prenos utakmica nemačke Bundeslige, došlo je do skoka od oko 290 miliona evra u prihodima od prenosa, čime je Bundesliga smaknula La ligu s drugog mesta svetskih liga koje najviše prihoduju.

Prihodi klubova La lige probili su led pošto su prvi put, s rastom od 7,0 posto, prešli tri milijarde evra. Taj rast je delom zasluga treće uzastopne pobede Real Madrida u Ligi šampiona UEFA u sezoni 2017/18. godine, praćene komercijalnim uspehom Barselone, što je obuhvatilo i novo četvorogodišnje sponzorstvo Rakutena za reklamu na dresu.

Italijanska Serija A i dalje se muči da održi korak s rastom prihoda primećenim u Engleskoj, Nemačkoj i Španiji. Iako joj je prihod porastao za osam odsto, i skočio na 2,2 milijarde evra, to nije bilo dovoljno da se smanji sve veći jaz.

Porast troškova zarada ove lige bio je sporiji nego kod ostalih liga iz "velike petorke”, i to je dovelo do najnižeg odnosa zarada i prihoda (66%) još od sezone 2005/2006.

Francuska prva liga, Liga 1, i dalje najmanje prihoduje od svih evropskih liga iz "velike petorke” (1,7 milijardi evra), uz smanjenje prihoda od otkupa prava na prenos i sponzorstava koja se nadoknaduju rastom na dan održavanja utakmica i ostalim komercijalnim prilivima.

Od evropskih fudbalskih liga koje se nalaze iza "velike petorke”, Premijer liga Rusije (813 miliona evra) pretekla je tursku Super ligu (731 milion evra) i zauzela njeno šesto mesto vrhunskih evropskih liga koje najviše prihoduju.

Sem Bur, viši rukovodilac u Sektoru za analizu sportskog poslovanja, kaže da je Svetsko prvenstvo u fudbalu održano u Rusiji 2018. godine posredno i neposredno ojačalo prihode na evropskom fudbalskom tržištu.

- Usled ovoga, uticaj FIFA, UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza doveo je do porasta evropskog fudbalskog tržišta za 75 odsto, i to sa 2,4 milijarde evra u 2016/2017. godini na 4,2 milijarde evra u 2017/2018. godini - rekao je Bur.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke