• 0
 ≫ 

Znate li šta je goli ekonomski teror? Amerika kaže da zna, Kina se, navodno, njime služi

 ≫ 

"Ova vrsta namernog izazivanja trgovinskih sporova je goli ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam, ekonomsko zlostavljanje"

  • 0

Peking je optužio Vašington da se služi "golim ekonomskim terorizmom" protiv svojih trgovinskih partnera u vreme kada SAD pokušavaju da istisnu kineske tehnološke divove sa američkih tržišta, pod sumnjivim izgovorom.

- Ova vrsta namernog izazivanja trgovinskih sporova je goli ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam, ekonomsko zlostavljanje - izjavio je zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Džang Hanhui.

SAD su početkom meseca uticale na to da trgovinski rat sa Kinom eskalira, jer su podigle takse na uvoz od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila, najavljujući tarife za više od 5.000 američkih proizvoda u vrednosti od oko 60 milijardi dolara.

Dok preti da će povećati uvozne carine na još 325 milijardi dolara u kineskoj robi, Vašington je takođe kaznio kineske telekomunikacione gigante, posebno Huavei.

Kina, koja želi da je SAD tretiraju kao ravnopravnog partnera, u više navrata je kritikovala američki način obračuna pa se požalila i Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Huavei, s druge strane, i dalje ostaje pri stavu da su akcije Vašingtona protiv te kompanije "ilegalne" pa se obratio i sudu.

- Nema pobednika u trgovinskom ratu. Nema pobednika - kaže Zang. - Protivimo se trgovinskom ratu, ali se ne plašimo istog -

VIDEO: Kinezi imaju najduži most na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>