• 0

Brazil tone u recesiju, a ovo sluti na najgori scenario

Najveća privreda Latinske Amerike blizu recesije

  • 0

Bruto domaći proizvod (BDP) Brazila pao je u prvom kvartalu prvi put od 2016. godine, što je najveću ekonomiju Latinske Amerike približilo novoj recesiji.

Brazilski BDP je pao za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, objavila je brazilska agencija za statistiku IBGE, što je u skladu sa prosečnom procenom analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Na godišnjem nivou, ekonomija Brazila je porasla za 0,5 odsto, što je takođe u skladu sa prognozama ekonomista.

Brazil je pet puta u poslednjih 20 godina bio u recesiji, a poslednji put 2015/16. godine, što je bila jedna od najgorih recesija u istoriji zemlje.

Brazilska tržišta akcija gotovo i da nisu reagovala na najnovije podatke, pri čemu je berza Bovespa porasla za 0,4 odsto, a real se zadržao na stabilnih 3,9770 reala za dolar.

Brazilski ministar ekonomije Paulo Guedeš je, reagujući na najnovije podatke, rekao da pad BDP-a nije iznenađenje za vladu i da će uskoro uslediti oporavak ekonomije, što zavisi isključivo od sprovođenja fiskalnih i ekonomskih reformi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>