• 10

Nezaposlenost nam pala na 12,1 odsto, najviše zapošljavao Beograd

Najniža stopa nezaposlenosti bila je u Beogradskom regionu (10 posto), a najviša u Regionu Južne i Istočne Srbije (14,8%)

  • 10

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je za 0,8 odsto u prvom tromesečju ove godine u odnosu na prethodni kvartal, na 12,1 procenat, dok je na godišnjem nivou srezana za 2,7 posto, pokazuju objavljeni podaci iz Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku.

Najniža stopa nezaposlenosti bila je u Beogradskom regionu (10 posto), a najviša u Regionu Južne i Istočne Srbije (14,8%).

Stopa zaposlenosti populacije starosti 15 i više godina iznosila je u posmatranom periodu 47,4 procenta, pri čemu za muško stanovništvo 54 odsto, a za žensko 41,2 posto.

U poređenju sa poslednjim kvartalom prošle godine, stopa zaposlenosti je niža za 0,1 odsto, a u odnosu na isti period godinu ranije je porasla za 2,3 procenta. Rast zaposlenosti je najizraženiji u populaciji sa visokim nivoom obrazovanja i u starosnoj kategoriji 55-64 godine.

Radni Sto, Posao

Foto: Pixabay.com

Najveću stopu zaposlenosti beleži Beogradski region (50,3%), a najmanju Region Južne i Istočne Srbije (44,3%).

Stopa neformalne zaposlenosti, na nivou svih delatnosti, iznosila je u periodu januar-mart 17,1 procenata i manja je za 0,9 odsto na kvartalnom nivou, odnosno za 1,5 procenata na godišnjem.

Stopa dugoročne nezaposlenosti je smanjena za 1,7 procentnih poena i iznosi 7,1 odsto.

Kod populacije mladih, uzrasta 15-24 godine, nije došlo do značajnih promena u broju zaposlenih u odnosu na prvi kvartal 2018. godine. Istovremeno, smanjena je ukupna populacija mladih, kao i broj nezaposlenih lica. Usled navedenih promena, stopa nezaposlenosti te populacije je niža za 3,9 procentnih poena u odnosu na isti period prošle godine, i iznosi 30,7 procenata.

Tzv. NEET stopa, koja predstavlja udeo mladih (15-24) koji niti rade niti su u procesu obrazovanja u ukupnoj populaciji mladih, iznosila je 14,7 odsto. i u odnosu na isti period prošle godine je smanjena za 2,5 procenta poena, prema podacima iz Ankete o radnoj snazi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    u narednim godinama ce se jos vise smanjivati zahvaljujuci odlaskom ljudi iz zemlje

  • pera

    Pa i setaci se vode kao zaposleni i to je posao .

  • Jeretik

    Najviše zapošljavanja je u Nemačkoj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke