• 0
 ≫ 

Vrtoglave zarade 5 vodećih fudbalskih liga u svetu: Sezona 2017/2018. najjača u istoriji

 ≫ 

Na drugom mestu je nemačka Bundesliga

  • 0

Pet vodećih evropskih fudbalskih liga ostvarilo je rekordnih 15,6 milijardi evra prihoda u sezoni 2017/2018, šest posto više nego u prethodnoj sezoni, pokazali su novi podaci konsultantske firme "Dilojt".

Evropsko fudbalsko tržište sada vredi oko 28,4 milijarde evra, procenjuju u "Dilojt", a prenosi BBC.

Na prvom je mestu u sezoni 2017/2018. bila engleska Premijer liga s rekordnim prihodima od 4,8 milijardi funti (5,44 milijarde evra) zahvaljujući činjenici da se čak pet klubova takmičilo u Ligi šampiona.

Drugo je mesto zauzela nemačka Bundesliga, koja je s 3,17 milijardi evra prihoda pretekla špansku La Ligu (tri milijarde evra) i postala druga u svetu po visini prihoda.

FK Bajern Minhen Navijači Bajerna iz Minhena, Foto: Tanjug/AP

Na četvrtom je mestu italijanska Serija A s 2,2 milijarde evra prihoda, a na petom francuska Liga 1 s 1,7 milijardi.

U "Dilojtu" ističu da je evropski klupski fudbal u sezoni 2017./2018. bio u "najjačoj finansijskoj poziciji koju smo ikada videli".

- To odražava nastojanja vodećih klubova da generišu sve veće prihode kako bi finansirali uspehe na terenu, kao i kontinuirane napore UEFA da poboljša profitabilnost i održivost klubova programom Finansijskog fer pleja i licenciranjem klubova - rekao je Den Džons, partner i šef "Dilojt" odeljenja za poslovanje u sportu.

Nemačka Bundesliga može se pak pohvaliti najboljom posećenošću utakmica u sezoni 2018/2019. - u proseku nešto više od 43.000 gledalaca po utakmici, pokazuje izveštaj "Dilojta".

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>