• 5
 ≫ 

Nove muke zaduženih u švajcarcima: Posle skoka franka, naše banke uzele još jednu ratu

 ≫ 

Ekskluzivno: Rast švajcarskog franka odraziće se i na visinu rate u CHF, a onda i na proces konverzije

  • 5

Vest o skoku "švajcarca" za više od pola procenta nije obradovao one koji su trenutno u procesu konverzije kredita u okviru leks specijalisa koji je donet u aprilu ove godine.

Njegov rast će se odraziti prvo na visinu rate u švajcarskim francima, koja će biti malo veća, a s druge strane konverzija kredita u evre će biti nešto skuplja, rekao nam je Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

- Glavnica će biti malo veća u tom smislu nego pre mesec dana - kaže on.

Gavrilović ističe da je ovo samo još jedna situacija više koja ide u prilog bankama kada je reč o kreditima u švajcarcima građana u Srbiji.

On je za Telegraf Biznis rekao da banke na sve načine pokušavaju da "muvaju švajcarac".

Novac svajcarski franci, franak, kredit, zaduzenje

Foto: Pixabay

Tako, iako je rok za ponudu klijentima i konverziju istekao poslednjeg dana maja, mnoge banke su čekale poslednji dan, ili 31. kako bi prešlo sve u jun i tako naplatile još jednu ratu kredita po starim uslovima. Objašnava da su bankari namerno čekali posledni dan ili dva da pošalju ponude, kako bi uredno legla rata po uslovima pre usvajanja leks specijalisa.

- A franak pri tom raste. Dodatno uvećanu ratu će da im uzmu -

Gavrilović ističe da se u praksi dešava da banke pokušavaju dodatne namete da proguraju kroz zakon o konverziji, što je suprotno i prvobitnim ugovorima.

Tako, kaže on, ubacuju dodatna osiguranja, na primer.

- Banke sada sede i bukvalno smišljaju šta još da poture kroz zakon o konverziji i kako da dodatno ućare. Sve je to suprotno konverziji i dovodi klijente u nepovoljniji položaj nego u kome je bio - kaže Gavrilović.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    4. jun 2019 | 14:21

    Masonsko judejska mafija.

  • Boki

    4. jun 2019 | 12:43

    Deriiiiiii sto su uzimali moz misliti pa valjda se u Srbiji dize dinarski kredit, a ne u devizama, a posebno ne u Svajcarcima. Ja u Slovackoj samo evrici milina

  • Aca

    4. jun 2019 | 15:32

    Nek im Dinkic Tadic i djilas daju svoje ukradene pare i nek spase ove sta su potrcali u njihove lazi tako bi i sa Srbijom bilo da udje u Eu!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>