• 0
 ≫ 

Brnabić: Digitalizacija alat za snažan rast; ICT najveća izvozna grana

 ≫ 

Izvoz IKT usluga danas daleko je najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industrije

  • 0

Neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri meseca ove godine veći je za čak 31,6 odsto nego u istom periodu 2018, što govori da će izvoz ove godine daleko prevazići prošlogodišnjih 1,13 milijardi evra, izjavila je u Beogradu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija, Brnabićeva je rekla da je prošla, 2018. godina, bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu evra, i istakla da taj sektor svake godine beleži zaista neverovatna rast.

Iznela je podatak da je rast IKT sektora u 2017. bio 21,6 odsto, u 2018. godini 26,2 odsto, a u prva tri meseca ove godine još više, te navela da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industrije. 

- Ne znam nijedan, nažalost, drugi sektor naše privrede koji beleži godišnje ovakve stope rasta - rekla je premijerka.

biznis sajt, business, biznismen, cifre, rast, racunar, Foto-ilustracija: Shutterstock

Ona je navela da je, po njenom dubokom uverenju, digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva najbolji alat za snažan privredni rast u ovoj, ali i u narednim godinama. 

Izrazila je zadovoljstvo da su javne finansije stabilne i da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu.

- Danas smo jedna od retkih zemalja, evropskih ali i svetskih, čiji je javni dug ispod 60 odsto. Ići ćemo ka tome da uđemo ispod te sigurne zone od 45 odsto. To nam je cilj - rekla je premijerka.

Nakon teških mera fiskalne konsolidacije koje su dovele do ovakvih rezulatata, Ana Brnabić kaže da je Srbija u mogućnosti da se još više okrene daljim reformama koje će dovesti do snažnijeg i održivijeg rasta.

- Iako i sada beležimo zadovoljavajuće rezultate, rast od 4,3 odsto prošle godine, projektovan rast od 3,5 odsto ove, ono što nam je potebno jeste mnogo dinamičniji rast - poručila je premijerka.

O potencijalima koje donosi četvrta industrijska revolucija obeležena digitalizacijom premijerka navodi da govori već dve godine.

- Zato sam poznata kao premijer za digitalizaciju, a ne samo premijer Srbije za sve ostalo, ali iskreno verujem da je to ključ našeg uspeha i da je to ono gde Srbija može da iskostristi sve svoje potencijale, da nadoknadi propuštene šanse i vreme, i da dostignemo one naprednije zemlje EU i sveta - rekla je Ana Brnabić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>