• 1
 ≫ 

Slovenci blokirali hrvatske kamione na granici zbog osvete?

 ≫ 

Slovenačko ministarstvo donelo odluku o zabrani saobraćaja teretnim vozilima iznad 7 tona

  • 1

Hrvatskim prevoznicima od 1. juna zabranjeno je da prelaze preko 17 graničnih prelaza sa Slovenijom.

Oni moraju da idu preko međunarodnih graničnih prelaza, javio je HRT, navodeći da je reč je o ograničenjima koje je donelo slovenačko ministarstvo infrastrukture i o zabrani saobraćaja teretnim vozilima čija najveća dopuštena težina premašuje 7,5 tona.

- Tako da se dogodilo da Slavonija, Istra, uglavnom čitava Hrvatska ovakva kakva je u obliku kifle, ima veliki problem s kretanjem svojih kamiona. Dakle, problem nije ni u slovenačkoj ni u hrvatskoj policiji koja to sve reguliše, nego je problem u zagušenosti saobraćaja koji je u ovom trenutku jednostavno nemoguć i ono što je stravično u svemu tome, jeste da će se to sve više i više gomilati - rekao je za index.hr Marijan Baneli, akreditiovani lobista za saobraćaj u EU.

Baneli tvrdi da je to odgovor na hrvatsku zabranu tranzitnog prometa preko jednog graničnog prelaza koji su Slovenci koristili kao kraći put za Mađarsku.

Izuzeci su prevoznici iz županija koje graniče sa Slovenijom, kao i Ličko-senjska županija.

Teretnjaci se često žale na rad carinika i u našoj zemlji. Namet koji moraju da plate na carini da bi dobili pečat (definisan kao prostor za iznajmljivanje radi potreba carinjenja prevoznika) nazivaju reketom. Pročitajte u našem intervjuu šta oko toga preduzima država. 

Prevoznici znaju da se u većini zemalja u svetu takav parking plaća, jer podrazumeva obezbeđivanje adekvatnih uslova za smeštaj i odmor vozača i njihovih vozila, a samim tim i određene troškove koje držaoci prostora treba redovno da izmiruju -

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. jun 2019 | 20:08

    Juče ujutru sam tuda prošao...kolona kamiona na bregani iz pravca hrvatske prema sloveniji je bila oko 10-15km.problem je u tome što turci,poljaci,rumuni nemaju pojma o tome....najmanje je tu bilo hrvatskih kamiona...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>