• 1

Sve oči uprte u Reno: Da li će danas reći "da" Fijatu?

Ukoliko padne dogovor, to bi moglo da stvori novog svetskog giganta koji će obuhvatiti SAD, Evropu i Japan

  • 1
Reno Fijat znak Foto: Shutterstock

Očekuje da odbor automobilskog giganta Renoa započne zvanične pregovore o spajanju sa Fijat Krajslerom u toku dana.

Ukoliko se dogovore, to bi moglo da stvori novog svetskog giganta koji će obuhvatiti SAD, Evropu i Japan.

Američko-italijanska grupa Fijat predložila je prošle nedelje spajanje s Renoom, što su finansijska tržišta pozdravila i francuska vlada je dala "uslovno" zeleno svetlo.

- Spajanje bi bilo "prava prilika za francusku auto industriju - izjavio je u petak ministar finansija Bruno Le Mer o povezivanju koji će okupiti vodeće marke, kao što su Alfa Romeo, Džip, Maserati, Dačija i Lada.

Nakon preliminarnih razgovora, direktori Renoa se sastaju danas kada će odlučiti da li će ući u formalne razgovore, a većina promatrača očekuje da će to i učiniti.

Ukoliko se spoje, dve kompanije bi proizvele 8,7 miliona vozila godišnje, stvarajući industrijsku elektranu sa tržišnom vrednošću od oko 36 milijardi evra (40 milijardi dolara).

Međutim, Reno već ima savez sa japanskim Nisanom i Micubišijem, a kombinovana mega grupa bila bi daleko najveća na svetu, prodavajući oko 15 miliona vozila, nadmašivši Folksvagen i Tojotu, koji prodaju po 10,6 miliona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>