• 0

Svetska banka zadržala ocenu, rast Srbije 3,5 odsto

Prognoza globalnog rasta smanjena je za 0,3 procentna poena na 2,6 posto, zbog, kako se navodi, slabije međunarodne trgovinske aktivnosti i investicija na početku godine nego što se očekivalo

  • 0

Svetska banka je u novom, junskom Izveštaju "Globalne ekonomske perspektive" zadržala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 3,5 odsto za ovu godinu i na 4 procenta za naredne dve godine, kao što je predviđala i u januaru.

Istovremeno, prognoza globalnog rasta za 2019. godinu smanjena je za 0,3 procentna poena na 2,6 posto, zbog, kako se navodi, slabije međunarodne trgovinske aktivnosti i investicija na početku godine nego što se očekivalo.

U polugodišnjoj publikaciji, objavljenoj na zvaničnoj internet stranici Svetske banke, predviđa se postepeni opravak globalnog rasta na 2,8 odsto do 2021. godine, na bazi kontinuirano povoljnih globalnih uslova finansiranja i skromnog oporavka tržišta u usponu i ekonomija u razvoju.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, procenjuje se da će rast u 2019. godini ostati uglavnom stabilan, da će iznositi 3,5 posto, što je blagi pad u odnosu na prošlogodišnjih 3,9 procenata, ali da će se do 2021. godine vratiti na 3,9 odsto.

biznis sajt, business,projektovanje, novac, cifre programiranje programski kod, grafikon Foto-ilustracija: Shutterstock

- Ova prognoza se temelji na premisi da politička stabilnost i političke neizvesnosti ostanu pod kontrolom. Investicije u infrastrukturu i privatna potrošnja pomoći će postizanju snažnog rasta u nekim ekonomijama (Severna Makedonija, Srbija), dok će smanjenje javnih i privatnih investicija usporiti rast u drugim zemljama (Albanija, Crna Gora) - piše u Izveštaju.

Takođe se navodi da inflacija u regionu od početka 2019. godine ima tendenciju rasta delom zbog uspona svetskih cena nafte.

Što se tiče projekcija rasta za pojedinačne ekonomije na Zapadnom Balkanu, ova međunarodna finansijska institucija procenjuje da će rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini iznositi 3,4 odsto, dogodine 3,9 odsto, a 2021. godine 4,0 procenta, što je nepromenjeno u odnosu na januarska predviđanja.

Prognoza za Hrvatsku je smanjena za po 0,3 procentna poena, na 2,5 odsto za ovu i narednu godinu, i za 0,2 procentna poena na 2,4 posto za 2021. godinu.

Crnu Goru u tekućoj godini, prema Svetskoj banci, očekuje rast od 2,9 odsto, za 0,1 procentni poen viši nego što je predviđano u januaru, dok su prognoze za iduću i 2021. godinu smanjene za 0,1 i 0,2 procentna poena na 2,4 i 2,3 posto, respektivno.

Za Severnu Makedoniju su projekcije rasta za navedene tri godine ostale nepromenjene na 2,9 posto, 3,2 i 3,8 odsto, dok je za kosovsku ekonomiju prognoza za tekuću godinu smanjena za 0,1 procentni poen na 4,4 posto, a za iduće dve godine je zadržana na nepromenjenom nivou od 4,5 procenata.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>