• 3
 ≫ 

Tri stvari na koje treba da obratite pažnju dok plaćate karticom

 ≫ 

"U momentu kad vi kao korisnik napustite karticu i ona ode s nekim drugim - to je rizik, jer nećete dati konobaru u restoranu svoj novčanik i reći mu - 'uzmite koliko treba i vatite mi nazad"'

  • 3

U Srbiji, ali i regionu rastu bezgotovinske transakcije u odnosu na gotovinske, što je efikasan put ka suzbijanju sive ekonomije. Iako su podaci na našim karticama strogo zaštićeni, sami sebe možemo dovesti u opasnost od zloupotrebe - dovikivanjem PIN-a u prodavnici, pa čak i pisanjem četiri brojke na poleđini svoje kartice.

TOKENIZACIJA

- Mi 60 godina razvijamo programe za zaštitu podataka i zaštitu korisnika. Sve transakcije su maksimalno zaštićene, a u ovoj godini u Srbiji uvodimo i tokenizaciju, koja je jako bitna, jer dolazi u korelaciju za zaštitu korisnika.

- Naime, tokenizacija funkcioniše tako što kartica koja je u nekoj aplikaciji u digitalnom svetu ne odaje podatke o samom broju kartice i korisnika, već Visa u ime banke tokenizuje karticu, dakle zamenjuje broj. Jedna kartica može biti tokenizovana u više uređaja. A i ako bi se token presreo, ne bi mogao da se iskoristi na drugom mestu osim tamo gde je namenjen. To je dodatni nivo zaštite za korisnika, odnosno dodatni nivo zaštite virtuelne kartice - objašnjava generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Kartice kojim obavljamo transakcije u Srbiji su bezbedne, ali povremeno se dogode izdvojeni slučajevi da našim državljanima po povratku iz stranih zemalja "prođu" transakcije iako više nisu u toj zemlji.

- Klijent jeste zaštićen i u zakonskom okviru i sa strane naših mandata. Naš posao je da omogućimo najbezbednije i najelegantnije plaćanje.

- Kartica treba da je pravilno korišćena - to znači da je terminal opremljen čipom, "kontakles" tehnologijom, koja je takođe na bazi čipa. Korisnik treba da obrati pažnju da je terminal regularan, da je kartica zaštićena, da on mora da se verifikuje pinom i da PIN ne bude obelodanjen javno. To ne znači da korisnik treba da bude "policajac" - dodaje Đorđević, i pojašnjava da se u nekim zemljama dešava da aparat nije na čipu, kao i da ukoliko dođe do zloupotrebe kartice, klijent neće biti oštećen.

Vladimir Djordjevic, Đorđević Vladimir Đorđević; Foto: Promo

 Korisnici bi, svakako, morali da budu svesni rizika ukoliko prave ove tri greške:

- Dovikuju svoj PIN u prodavnici

- Pišu PIN na poleđini kartice

- Fizički se odvajaju od svoje kartice - daju je trećem licu

- U momentu kad vi kao korisnik napustite karticu i ona ode s nekim drugim - to je rizik, jer nećete dati konobaru u restoranu svoj novčanik i reći mu - "uzmite koliko treba i vatite mi nazad" - jasan je Đorđević.

VEĆ ŽIVIMO U BUDUĆNOSTI

Potpredsenica i menadžerka za CISSEE Vira Platonova kaže da zemlje Balkana beleže rast bezgotovinske ekonomije u poslednjih pet godina.

- Možete plaćati karticom u udaljenim regionima, možete karticom plaćati u malim i srednjim preduzećima, preko interneta, takođe, možete obavljati prekogranična plaćanja. Pre nekolilo godina svi su bili opsednuti sigurnošću u digitalnom plaćanju, a sada, kad banke imaju programe koji štite privatnost, sve je vezano za iskustvo korisnika - cilj nam je da se krene s plaćanjem preko mobilnih telefona. To su veoma ozbiljni projekti na Balkanu - dodaje Platonova.

Koliko se u regionu koristi visa kartica u odnosu na keš

Crna Gora - 44% ljudi plaća karticom

Bosna i Hercegovina - 27%

Srbija - 34%

Makedonija - 32%

Albanija - samo 9%

( S. Žerajić Opačić - b.zerajic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagili

    6. jun 2019 | 08:29

    Ja ne vicem pin, ali onaj papir sa pinom sto je u koverti kad stigne kartica nosim u novcaniku 😳

  • Lukijan

    5. jun 2019 | 20:57

    Ja uvek vicem svoj pin...

  • Miki legenda Dorcola

    6. jun 2019 | 08:35

    Albanci pametni ljudi, samo 9% njih koriste kartice. Ali, mozda ih mrzi da pamte te 4 cifre...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>