• 15

Aleksandar Čepurin: "Vreme je da velike ruske kompanije dođu u Srbiju, kao što je to prošle godine uradio Yandex.Taxi"

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin, izjavio je da Rusija ima velike planove za budućnost rusko – srpskih odnosa, da možemo da očekujemo veliki napredak u budućnosti i da, uprkos izazovima, postoje velike šanse da Rusija osnaži svoje ekonomsko prisustvo u Srbiji, istakao je Čepurin na nedavno održanom poslovnom forumu u organizaciji Sber banke

  • 15

- Rusija ima mogićnost da širi svoj ekonomski uticaj, tome težimo i moramo brzo da postignem ciljeve. Imamo političku stabilnost, a tu su i drugi uslovi koji nas inspirišu da rešimo sve međunarodne izazove, da rastemo u nekoliko narednih godina, što će se odraziti i na naše odnose sa Srbijom - rekao je Ambasador Rusije u Srbiji, gospodin Čepurin na nedavno održanom poslovnom forumu u organizaciji Sber banke.

Aleksandar Čepurin

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin; Foto: Nikola Tomić

Naveo je da pojedine ruske kompanije već posluju sa Srbijom, poput Yandex.Taxi – a, koji je prisutan sa aplikacijom pomoću koje stanovnici Beograda poručuju vozila i veoma su zadovoljni kako ova kompanija posluje u našoj zemlji, već godinu dana.

Yandex.taxi, Yandex taksi

Tigran Khudaverdian, Vladimir Putin i German Gref, foto: Mihaela Metcelj

Usluga ima mnogo vlastitih razvoja i tehnologija, uključujući i sigurnost putovanja. Na primer, prošle nedelje predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, predstavljena je inovativna kamera koja detektuje umor kod vozača, a koju je lansirao Yandex.taxi. Reč je o uređaju Yandex signal Q1, koji radi na osnovu veštačke inteligencije. Tigran Khudaverdian, koji je do nedavno bio direktor Yandex.Taxi – a, ali je zvanično imenovan za upravljanje direktora grupe kompanija koje čine Yandex, tokom sastanka o razvoju tehnologija u oblasti veštačke inteligencije upoznao je Putina sa uređajem koji je lansirala kompanija na čijem je on čelu.

Yandex.taxi, Yandex taksi

Tigran Khudaverdian, Vladimir Putin i German Gref, foto: Mihaela Metcelj

Reč je o kameri, Yandex Signal Q1, koja se ugrađuje u automobile preko puta vozača i analizira nivo njegove pažnje na putu, koristeći tehnologiju računarskog vida. Kamera u realnom vremenu prati nekoliko desetina tačaka na licu, fiksira smer pogleda i pokrete glave vozača. Algoritam je u stanju da primeti da li je osoba skrenula sa puta ili pokazuje znake pospanosti. Tada kamera daje signal upozorenja.

Aleksandar Čepurin, Yandex.taxi, Yandex taksi

Foto: Mihaela Metcelj

Plan je da do kraja godine 5000 vozila u Moskvi, koja su partneri Yandex.taxi – a, dobiju ovaj uređaj i povežu ga sa aplikacijom za vozače. Ova kamera je tehnološki pomak koji bi u budućnosti mogao da donese veću bezbednost na putevima, kako Rusije, tako i čitave Evrope i sveta.

Yandex.taxi, Yandex taksi

Tigran Khudaverdian, Vladimir Putin i German Gref, foto: Mihaela Metcelj

Kompanija Yandex širi svoje poslovanje u Srbiji, pa je potpisala i ugovor sa srpskom kompanijom 516 D.O.O., koja postaje zvanični predstavnik Yandex-a u našoj zemlji za prodaju svojih marketinških usluga na teritoriji cele Srbije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Okanovic

    Prvo nek I'm ta kamera detektuje DA I'm aplikacija nije nikako bezbedna u autu ako ce no DA govorino o bezbednosti svih ucesnija u saobracaju kako Moses DA citas voznje i DA vozis stranke bezbedno?toliko o upotrebi mobilnih I tableta u toku vozbju zob28 stav2zemlja srbija

  • 534

    Baš se proslavio taj Yandex taxi.

  • ACA

    Dosla taxi kompanija.... Al ste uložili u Srbiju...?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke