• 2

Proteruju evro 4: Komšije zabranile polovnjake starije od decenije

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) navode kako su građani BiH, verovatno upoznati o ovoj odluci, proteklih meseci intenzivnije uvozili polovna vozila u odnosu na raniji period

  • 2

Bosna i Hercegovina zabranila je od početka uvoz polovnih vozila s motorom evro 4, pa se tako konačno može očekivati smanjenje starih zagađivača na ulicama.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) navode kako su građani BiH, verovatno upoznati o ovoj odluci, proteklih meseci intenzivnije uvozili polovna vozila u odnosu na raniji period.

U prvih pet meseci 2019. u BiH je uvezeno 38.661 vozilo vrednosti više od 412 miliona KM, od čega je 34.269 polovnih automobila. U istom periodu prethodne godine, u BiH je uvezeno 27.256 polovnih vozila.

Skoro 80 odsto registrovanih automobila u BiH je starije od deset godina, što je čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Evropi.

Prema novoj Odluci o najnižim tehničkim zahtevima za novoproizvedena i korišćena vozila, objavljenoj u martu ove godine, u BiH će biti moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 te nova vozila s Euro 6 motorom. To znači kako se u BiH više neće moći uvoziti automobili stariji od otprilike deset godina.

Euro 5 stupio je na snagu 2009. u Evropi, ali postoje i automobili proizvedeni 2010. s Euro 4 motorom.

Odluka o najnižem standardu prilikom uvoza vozila bila je zahtev Udruženja ovlašćenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH pri Privrednoj komori FBiH. Cilj ove zabrane, ističu nadležni, jeste da dopriese  boljoj ispravnosti vozila, smanjenju zagađenosti, smanjenju nesreća na putevima, što će približiti BiH ispunjavanju uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja količine ugljen-dioksida u vazduhu.

(Telegaf Biznis/Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macva

    6. jun 2019 | 11:08

    Koje je Euro norme osiromaseni uranijum?

  • SBH

    6. jun 2019 | 11:26

    A koliko ih je jos uslo u program carne prije stupanja na snagu E5. Meni ovo mieise da je neki politicki lobi u pitanju, neki je politicar uvezo veliki broj polovnjaka pa mu neide bas prodaja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>