• 1

Amerikanci su najveći strani investitori u Rusiji, ali od prošle godine obim ulaganja pada rekordnim tempom

Sankcije koje su uveli SAD i EU značajno utiču na investitore koji sada Rusiju izbegavaju u širokom luku

  • 1

Tokom 2018. godine američke kompanije zauzele su prvo mesto kada su u pitanju direktne strane investicije u rusku ekonomiju. Istovremeno, ukupan obim takvih investicija u Ruskoj Federaciji prošle godine pao je rekordnim tempom. Stani biznismeni strahuju od novih sankcija i nerado odlaze u Rusiju, piše ruska "Gazeta".

Rusija je postala jedna od najatraktivnijih država u svetu kada je u pitanju investiciona klima i upla je u top 10 zemalja u vođstvu projekata u koje su uključene direktne strane investicije. To su podaci koji se mogu naći u studiji Investicione atraktivnosti evropskih zemalja od strane revizorske i konsultantske kompanije "Ernest i Jang".

Na kraju 2018. Rusija je zauzela 9. mesto. Stranci su investirali u 211 domaćih projekata.

Kako je objavljeno u studiji, ono što je privuklo strane investitore u Rusiju je niska inflacija i ubrzan rast ruske ekonomije za 2,3 odsto u 2018. godini.

Najdirektnije investicije, Rusija je primila od kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država. Sledeće na listi su Nemačka, Kina i Francuska.

Trenutno, prema ruskoj "Gazeti", postoji više od 2.600 nemačkih preduzeća koji rade u Rusiji, a ukupan iznos stranih investicija u 2018. iznosio je 3,2 milijarde evra. Istovremeno, kako su stručnjaci priznali, prošlogodišnje investicije su za 11 odsto niže nego godinu pre.

Rusija, zastava, evri, novac Foto: A. Nalbantjan, Tanjug/AP

Jedan od razloga za ovakav pad je ekonomski rast u Evropi. Podaci odgovaraju opštem evropskom trendu smanjenja ukupnog broja projekata i smanjenju investicione aktivnosti zbog namere Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Lider u privlačenju stranog kapitala je poljoprivredno-prehrambeni sektor (32 projekta), potom slede mašine i opreme (29 projekata), hemijski proizvodi (19 projekata) i plastika (21 projekat).

Najpopuarniji region za investicije i dalje ostaje Moskva.

Centralna banka Rusije objavila je u aprilu 2019. godine statistiku direktnih stranih investicija za 2018. godinu, a podaci pokazuju da su one trostruko manje nego 2017.

Ti rezultati imaju veze sa sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele ruskoj vladi.

Pozitivna dinamika direktnih investicija zabeležena je u 2018. kada je iznosila 10,18 milijardi dolara. Međutim, druga polovina godine zabeležena je odlaskom stranih investicija, koja je dovela do konstantnog pada.

Te godine je Centralna banka Rusije zabeležila nejvći odliv direktnih stranih investicija još od 1997. godine.

(N. Z. / Biznis.telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>