• 0

Italijani krive Pariz za krah pregovora Fijata i Renoa (FOTO)

Pregovori između Fijata i Renoa nisu uspeli

  • 0

Italijanski ministar industrije Luiđi Di Majo okrivio je francusku državu za debakl pregovora o spajanju između Fijat Krajselra i Renoa, rekavši da je mešanje Pariza dovelo do takvog ishoda.

- Mešanje države je ono što je dovelo da pregovori ne uspeju i Reno nije srećan zbog toga. To je bio jedan tržišni poduhvat koji je mogao da pomogne Italiji i Italijanima - rekao je Di Majo, koji je takođe zamenik premijera.

- Smatram da se Francuska ponela loše u poslu koji je jedan tržišni poduhvat za koji smo mi pokazali uvažavanje. U kontaktima sa Fijat Krajslerom i njegovim najvišim rukovodiocima ispoljili smo uvažavanje prema kompaniji i njenim pregovorima - rekao je on.

Fijat je u sredu uveče povukao svoju ponudu za spajanje s Renoom navodeći kao razlog "političke prilike u Francuskoj".

Reno Fijat znak

Foto: Shutterstock

Fijat je u saopštenju naveo da i dalje "čvrsto stoji iza argumenata o potrebi hitne transformacije iznetih u predlogu", napominjući da je predlog bio uglavnom dobro primljen na tržištima i u auto industriji, te da bi doneo korist obema stranama.

- Međutim, postalo je jasno da u Francuskoj trenutno ne postoje politički uslovi da se jedno takvo spajanje uspešno sprovede - poručili su iz Fijata.

Francuska vlada, kao najveći pojedinačni akcionar u Renou sa udelom od 15 odsto, postavila je četiri uslova u vezi sa Fijatovom ponudom - garancije za radna mesta u Francuskoj, da vada dobije mesto u upravnom odboru zajedničke kompanije, da sedište udružene kompanije bude u Francuskoj i da Nisan kao dugogodišnji partner Renoa da pristanak za ovo spajanje.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je juče povodom kolapsa pregovora da su u pogledu prva tri uslova postigli dogovor, dok je pitanje Nisanovog pristanka ostalo otvoreno.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>