• 2

Šta se dešava u Nemačkoj? Motor drastično posustaje, izvoz pada

Izvoz je pao za 3,7 procenata, što je takođe najveći pad od avgusta 2015. godine

  • 2

Nemačka industrijska proizvodnja i izvoz drastično su opali u aprilu, što ukazuje na dalju izloženost najveće evropske ekonomije trgovinskim trvenjima i neizvesnostima vezanim za Bregzit.

Industrijska proizvodnja smanjena je za 1,9 odsto u aprilu u odnosu na prethodni mesec, što je najveći pad od avgusta 2015. godine. Ekonomisti su prognozirali pad od 0,4 odsto, prenosi agencija Rojters.

Izvoz je pao za 3,7 procenata, što je takođe najveći pad od avgusta 2015. godine.

Najnoviji podaci nemačke statističke kancelarije sugerišu da će rast nemačkog BDP usporiti ili čak stati u tekućem kvartalu, dok je nemačka centralna banka (Bundesbanka) smanjila prognozu rasta za čcitavu 2019. godinu na tek 0,6 odsto umesto ranije projektovanih 1,6 odsto.

Nemačka ekonomija je "za dlaku" izbegla recesiju u poslednja tri meseca 2018. godine, da bi u prvom tromesečju ove godine ostvarila rast od umerenih 0,4 odsto.

- Nemačka industrija se još uvek bori kako sa domaćim tako i sa spoljnim poteškoćama, uključujući sa slabošću globalne trgovine, usporavanjem rasta potrošnje domaćinstava i regulatornom konfuzijom u automobilskom sektoru - smatra Endru Keningam iz kompanije "Kapital ekonomiks".

- Ne očekujemo održivi napredak u skorije vreme - dodao je on.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k17

    7. jun 2019 | 15:49

    kako sta, pa doneli su sulude zakone kako bi eliminisali konkurenciju u Evropi...postali su monopolisti i opustili su se...isto kao i americka automobilska industrija...samo sto su se amerikanci nekako oporavili...a nemci...cisto sumnjam...uvezli su u zemlju PARAZITE koji primaju socijalnu pomoc i nista ne rade...pa ce uskoro da bude i povecanje poreza...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>