• 8

Usvojeno: Ko nađe posao, može da ostane u Nemačkoj

Za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Nemačkoj

  • 8

Nemački Bundestag usvojio je  paket migracijskih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava se useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Nemačkoj.

Paket obuhvata sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani "uređeni povratak" i olakšano proterivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

- Ovo je prekretnica u našoj migraconoj politici - rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

On je ocenio da je bolji pristup strane stručne radne snage nemačkom tržištu rada "veoma važan deo" buduće migracione politike Nemačke, prenosi "Velt".

Zehofer je pojasnio i da Nemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Nemačkoj.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Nemačku da rade - i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Nemačkj do šest meseci kako bi tražili posao, ako znaju dovoljno nemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć.

Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Nemačkoj, pišu nemački mediji.

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i Levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u nemačkom parlamentu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke