Hrvatska objavila rat internet kladionicama, 14 zatvoreno

Uglavnom su u pitanju strani priređivači igara na sreću i uglavnom su usluge nudili ilegalno

Hrvatsko Ministarstvo finansija izdalo je nalog za zabranu rada 14 stranih priređivača igara na sreću, a reč je uglavnom o internet kladionicama koje su svoje usluge u Hrvatskoj nudile ilegalno.

Nakon što je početkom godine u Opšti poreski zakon ugrađena mogućnost zabrane obavljanja pojedinih privrednih delatnosti putem interneta, Poreska uprava krenula je s gašenjem ''ilegalaca'' koji deluju na hrvatskom tržištu, piše tportal.

Na udaru poreznika prvenstveno su se našle internet kladionice koje u Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te delatnosti, a istovremeno ni njihovi igrači ne plaćaju porez na dobitke.

Postupak sprečavanja obavljanja ilegalnih delatnosti regulisan je pravilnikom koji je stupio na snagu početkom maja, prenosi SEEbiz.

Na sve veće prisustvo ilegalnih internet kladionica koje privlače domaće igrače, vec duže vreme upozoravaju hrvatska udruženja za igre na sreću. Prema njihovoj proceni, građani godišnje u ilegalnim internet kladionicama potroše oko tri milijarde kuna (preko 400 miliona evra), a država propušta da naplati oko milijardu kuna poreza.

S druge strane, domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u budžet više od milijardu kuna. Pritom se značajan deo prihoda od koncesijskih naknada i naplaćenog poreza koristi za finansiranje kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih organizacija u skladu s programima za razvoj civilnog društva, podseća SEEbiz.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Internet klađenje, Kladionice, Ministarstvo finansija Hrvatske

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • K
  Koki

  Kod nas je mozzart uplatio u budzet 5m evra za god dana a lutrija 21 milion evra a mocart zaradi za dan ono sto lutrija ne moze za mesec pa sad vi vidite...

 • C
  Ccc

  U slo kvota na nadala 1.20....a porez 20% ....10% se placa unapred porez pogodis ili promasis hehe

 • L
  Lucky

  Treba ih pozatvarati jer su unistile na stotine hiljada porodica na podrucju ex yu.