• 2
 ≫ 

Ruski "Davos" oborio mnoge rekorde uprkos pokušajima izolacije, učestvovali Putin i Si Đinping

 ≫ 

Forum u Sankt Peterburgu, koji mnogi upoređuju sa Davosom, pokazao je da međunarodni biznis i dalje računa na saranju sa Rusijom

  • 2

Za tri dana trajanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu oboreni su mnogi rekordi. Potpisano je čak 650 ugovora vrednih oko 44,6 milijardi evra, a tu je reč samo o onim ugovorima koji se ne smatraju komercijalnom tajnom.

Oboren je rekord i po broju učesnika, budući da je ovogodišnji forum okupio 19.000 ljudi iz 145 zemalja sveta. Najveće delegacije bile su iz Kine, odakle je doputovalo oko hiljadu zvaničnika i biznismena, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, i iz SAD, odakle ih je bilo 520.

Forumu su prisustvovali lideri šest zemalja, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Predstavljeno je 1.300 stranih kompanija i više od 2.500 ruskih, a čak 4.814 akreditovanih novinara pratilo je ovaj događaj.

Vladimir Putin

Putin prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu; Foto: AP/Tanjug

I ovaj forum, kog mnogi upoređuju sa švajcarskim Davosom, pokazao je da uprkos pokušajima izolacije međunarodni biznis ne prekida plodotvnornu saradnju sa Rusijom.

Najznačajniji događaj foruma bilo je plenarno zasedanje na kome su, pored ostalih visokih gostiju, učestvovali i predsednici Rusije i Kine - Vladimir Putin i Si Đinping.

Događaje na forumu objedinio je moto "Formiranje agende održivog razvoja", a generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je svetske lidere da "pokažu mudrost da ne bismo ponovo skliznuli u Hladni rat".

Prema njegovim rečima, ranije je svet bio bipolaran, onda je postao multipolaran, a sada je haotičan. Ali upravo sada, ukazao je on, sazrelo je razumevanje da bi trebalo da težimo pravičnoj globalizaciji.

Tradicionalno, pored ekonomskih i (geo)političkih, razmatrana su i energetska pitanja.

Pored sporazuma i poslovnih razgovara, za tri dana trajanja foruma u izložbenom centru "Ekspoforum" gosti su mogli da vide i robote koji razgovaraju, igraju, pevaju, šale se, izložbe slika, luksuzni automobil ruske proizvodnje - zlatni sedan „aurus senat“, štandove od ruža, brojne inovacije i još mnogo toga.

Vladimir Putin

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu; Foto: AP/Tanjug

Učesnici foruma ističu da lep enterijer stvara prijatnu atmosferu za poslovne razgovore, a sudeći po rezultatima, oni su bili više nego uspešni.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997. godine, a od 2005. pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina. Glavni zadatak foruma je podrška konstruktivnom dijalogu, usmerenom na uspostavljanje i jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija.

VIDEO: Činjenice o "velikom" Davosu koje niste znali

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari