• 21

Hrvati voze automobile starije i više od decenije. Nažalost, to ima svoj danak

Građani Hrvatske u proseku voze automobile starije od deset godina

  • 21

Građani Hrvatske u proseku voze automobile starije od deset godina, što negativno utiče na bezbednost saobraćaja.

Hrvatska je sa 77 poginulih na milon stanovnika pri vrhu lestvice među zemljama EU.

Prošle godine na hrvatskim putevima bilo je oko 1,7 miliona vozila, od kojih je 1,14 miliona bilo staro 10 i više godina, dok je tek nešto više od 11 posto, odnosno 186.000, bilo u kategoriji od dve do pet godina, a 102.000, odnosno oko šest odsto, starosti do jedne godine.

automobili

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Više od četvrtine vozila starijih od 10 godina bilo je neispravno, a Željko Šarić sa zagrebačkog Saobraćajnog fakulteta kaže da starija vozila, osim što su često tehnički neispravna, imaju i slabiju sigurnosnu opremu, te su njihovi vozači ugroženiji kada dođe do nezgode.

Naveo je da je u 2018. godini u saobraćajnim nezgodama u više od 80 odsto slučajeva bilo uključeno bar jedno vozilo koje je starije od pet godina. Boljem stanju voznog parka na hrvatskim putevima, doprinelo bi poresko rasterećenje vozača.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    16. jun 2019 | 11:17

    Zašto toliko forsirati hrvate i stanje kod njih kad nas narod ne zna kako da sastavi mesec

  • Meda

    16. jun 2019 | 11:41

    Moj auto je star 19 godina redovno ga odrzavam i vozim kao sav normalan svet,po ovom clanku sto sam procitao trebalo je da sam vec odavno pod zemljom!!brinu me plate i cena goriva a i krateri i zakrpe na putevima a sta voze Hrvati o tome nikad nisam razmisljao niti cu!

  • Boki

    16. jun 2019 | 11:10

    U pojedinim daleko ravijenijim zemljama uopšte ne postoji tehnički pregled vozila ili se on vrlo retko radi, i onda su oni svi izginuli u saobraćaju... Naravno da nisu, bezbedniji su nego mi jer na prave stvari obraćaju pažnju, a ne na gluposti. U Norveškoj se više ginulo pre 10 godina jer su sigurnosni sistemi na vozilima bili losiji? Naravno da ne, možda u nekom malom procentu, ali Norveška je i pre 10 i pre 15 godina bila daleko bezbednija nego mi danas. Kad ćete jednom shvatiti da ljudi ne ginu zbog starih i vozlia. Najprostije proverite starost vozila i uzrok nesreće sa fatalnim ishodom i biće vam jasno da uzrok nema veze sa tim. Kad kažem "mi" mislim na ceo region Balkana...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>