• 0

Da li je to Putin upravo otkrio nešto što nije smeo?

Da li su Putinove reči najava novog sukoba na tržištu nafte

  • 0

Rusija i većina članica OPEK, nisu saglasne oko idealne cene nafte za barel i to bi ozbiljno moglo da utiče na produženje ugovora.

Činjenica je da su Rusija i većina članica OPEK zagovaraju različite cene nafte i to nikada nije bila tajna. Sada, predsednik Rusije Vladimir Putin je to rekao na malo konkrentniji način: Rusiji i ne treba tako visoka cena nafte koju potencira Saudijska Arabija.

Komentar dolazi u trenutku kada se približava naredni sastanak zemalja OPEK, a koji bi trebalo da odredi kako će se grupa ponašati do kraja godine.

- To je prirodno, rekao je Putin. - Pogledajte cenu barela koju Saudijska Arabija koristi da izračuna svoj budžet. Ovo je znatno veća nego za nas -

Zaista, ruski budžet za ovu godinu zasniva se na prosečnoj ceni od 40 dolara po barelu sirove nafte dok Moskva nastavlja svoj oprezan pristup budžetiranju nakon pada cena 2014. godine. Saudijskoj Arabiji, s druge strane, treba nafta od 80-85 dolara po barelu da bi se probila.

Međutim, i ruske kompanije dobro posluju u ovim uslovima. Direktor Rosnjefta Igor Sečin rekao je da će kompanija tražiti kompenzaciju od Moskve ako odluči da se pridruži i podrži dogovor o daljem smanjenju proizvodnje.

- Ima li smisla (za Rusiju) da smanji (proizvodnju nafte) ako SAD odmah zauzmu (naš) tržišni udeo? - rekao je Sečin. - Moramo braniti svoj tržišni udeo -

Istini za volju, Rusija nikada nije ni smanjila svoju proizvodnju onoliko na koliko je pristala.

Sada Putinovi komentari mogu da se tumače i kao nagoveštaj za šta će glasasti Rusija na sastanku.

VIDEO: Vozači nakrcali 3 miliona kazni, i to za pola dana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>